Ankara’da kaçırılan gençlerle ilgili açıklama: 'Ankara Emniyeti şehir eşkıyası gibi...'

Ankara’da kaçırılan gençlerle ilgili açıklama: 'Ankara Emniyeti şehir eşkıyası gibi...'

Öğle saatlerinde Ankara’da evlerinin önünden gözaltına alınan gençlerle ilgili İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi’nde bir basın açıklaması düzenlendi.

İleri Haber 

Ankara’da evlerinin önünde GBT yapma gerekçesiyle polislerin kaçırdığı üç genç için İHD’de bir basın açıklaması düzenlendi. Ankara Emniyeti’nin üniversite öğrencilerine dönük tutumuna tepki gösterilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Bugün saat 13.00 sularında Ankara Öğrenci Dayanışması’ndan 3 üniversiteli evlerinin önünde gbt yapıldıktan sonra sivil araçlarla kaçırıldılar. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden avukatların aldıkları bilgiye göre gözaltı veya hastane işlem kaydı bulunmadığı söylendi. Arkadaşlarımızın nerede olduklarına, kim tarafından kaçırıldıklarına dair haber alamadık. Aradan geçen 2 saatin sonunda bir arkadaşımızın darp edilerek Gölbaşında, bir arkadaşımızın Pursaklarda bırakıldığını, 3 saat sonra ise diğer arkadaşımızın Sincan’da bırakıldığını öğrendik. Teşhir ediyoruz, Ankara Emniyeti şehir eşkıyası gibi sokak ortasından arkadaşlarımızı kaçırarak suç işlemiştir. Arkadaşlarımızı saatlerce alıkoyup darp edip “bir daha Boğaziçi eylemlerine katılmayacaksın” şeklinde tehdit etmiştir. Bu saldırı, özerk-demokratik üniversite mücadelesine, gençliğin iradesine yönelik bir saldırıdır. Biz, aşağı bakmayanlar, kayyum rektöre, kadın üniversitesine karşı nasıl direndiysek faşizme de öyle direniyoruz. Baskılarınız karşısında yenilmiyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atanması sonrasında Boğaziçi’nde ve memleketin dört bir yanından kayyum siyasetine karşı üniversiteliler olarak eylemlerimizi yaptık, kabul etmediğimizi ve vazgeçmediğimizi defalarca kampüslerimizde, kent meydanlarında haykırdık. Buradan tekrar söylüyoruz, Melih, Verşan, Necdet ve tüm kayyumlar gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek.

Bu süreçte AKP iktidarının üniversiteden, bilimden, gençlikten korkusunu 9 üniversiteliyi hukuksuzca tutuklamasından, 25 üniversiteliye ev hapsi vermesinden, gözaltındaki arkadaşları için adliye önünde bekleyenleri dahi gözaltına almasından, gökkuşağı bayraklarına el koyup suç delili diye paylaşmasından görüyoruz. Boğaziçi eylemlerine katılanları işkenceyle, küfürlerle gözaltına alıp gözaltında çıplak arama dayatmasından; ertesi günün sabahında silahlarla öğrencilerin ve ailelerinin evlerini duvarları kapıları kırarak basmalarından biliyoruz. Üniversiteyi savunmak, kayyum siyasetine karşı çıkmak suç değildir. Dinci-gerici, kadın düşmanı, LGBTİ+fobik uygulamalarla üniversitelileri hedef gösteren, suç uyduran faşist AKP-MHP iktidarı bilmelidir ki baskılarınız, gözaltılarınız, tutuklamalarınız bizleri hiçbir zaman yıldıramadı yıldıramayacak.

Ankara’da üniversiteliler olarak evimizin önünde bekleyen polis araçlarına, her sokağa çıkışımızda GBT bahanesiyle durdurulup gözaltı yapılmasına, gözaltılardan sonra ailelerin aranmasına, kısacası faşizmin her türlü aygıtıyla bizleri sokaklardan çekme çabasına hiçbir zaman baş eğmedik.

Pandemiyi yönetemeyip sağlık krizini kendi için fırsata çeviren, işsizlikle, ücretsiz izinlerle, zamlarla halkı yoksulluğa terk eden; işçileri sendikalı oldukları için kod:29 ile işten çıkaran; kuzey ormanlarını, Kazdağlarını, memleketin her güzelliğini ranta açıp talan eden; kadın cinayetlerinin cins kırımına döndüğü, devletin bütün organlarıyla LGBTİ+lara yönelik nefret suçu işlediği şu dönemde İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açan AKP bir de kendisine karşı çıkan her sesi, herkesi terörist ilan eden bir halk sağlığı sorunudur.

Sizin halk düşmanı, kadın düşmanı, LGBTİ+fobik, öğrenci düşmanı, işçi düşmanı iktidarınız gidecek; faşizm yenilecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek.

Yaşasın öğrenci dayanışması, yaşasın devrimci dayanışma.

 

ÖLÜM TEHDİDİ

Basın açıklamasının ardından yaşadıklarını aktaran TİP Ankara İl Yöneticisi Ali Berke Ayduğan, “Birkaç soru soracağız diye arkadaşımdan uzaklaştırdılar. Yaka paça arabaya bindirdiler. İki saat boyunca tehdit ederek, fiziksel şiddet uygulayarak arabayla dolaştırdılar. Bir ara Ankara dışına çıktık. Gölbaşı’nda bir sokakta arabayı yavaşlatıp, durdurmadan ‘defol git’ diyerek arabadan attılar. ‘Arkadaşlarına söyle onları da alacağız. Sokakta dolaşamayacaksınız öldürürüz’ diyerek bizi ölümle tehdit ediyorlar. İstedikleri kadar tehdit edebilirler. Ne yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar, bizi sindiremeyecekler, hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Ellerinden geleni artlarına koymasınlar.” ifadelerini kullandı. 

'90'LI YILLARIN UYGULAMALARI'

Kaçırılan bir diğer öğrenci Uğurcan Baynal ise, polislerin kendisini araca bindirdikten sonra il sınırı dışına kadar götürdüklerini belirterek, “90’lı yılların uygulamalarını hala sürdürmek isteyenler olabilir. Belli başlı olayların içinde olduğumuzu, herkesi toplayacaklarını söylediler.Bu süreç geçici. Gençlik kazanımlarına kazanım katarak ilerleyecektir. Tüm kayyımlar gidinceye kadar direneceğiz” dedi.

Kaçırılan öğrencilerden Ali Berke Aydoğan ile Uğurcan Baynal konuya ilişkin olarak  İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvuruda bulundu.