Ankara'da doğa katliamı: Sit sınırına maden açılacak!

Ankara'da doğa katliamı: Sit sınırına maden açılacak!

Türkiye’de birçok yaşam alanı talan edilirken, bir doğa katliamı haberi de Ankara’dan geldi. Ankara’nın Ayaş ilçesine açılması planlanan kalker ocağı, sit alanı sınırında ve yamaç paraşütçülerinin rotasında bulunuyor.

Ankara’nın Ayaş ilçesindeki Gökler Mahallesi’nde kalker ocağı açılması planlanıyor. İlk başvurusu İsmail Halezaroğlu tarafından yapılan 980 bin TL bedelli projenin ruhsatı Bolu Çimento San. A.Ş.’ye devredildi. Bolu Çimento San. A.Ş.’nin Çatalağzı Termik Santrali, Köprübaşı HES, Yunus Emre Termik Santrali gibi projelerde de adı geçiyor.

Açık ocak işletmeciliği yöntemiyle gerçekleştirilecek üretim faaliyetlerinde delme-patlatma yöntemi kullanılacak. Yılda 1 milyon 500 bin ton kalker cevheri üretimi yapılması planlanan ve 21 yıl ömür biçilen işletmenin faaliyetlerinin rezerv durumuna göre uzatılması planlandı. Bolu Çimento Sanayi A.Ş.’nin 45 kilometre uzaktaki fabrikasına hammadde üretmek amacıyla planlanan proje sahasına en yakın yerleşim yeri 500 metre uzaktaki Gökler Mahallesi oldu.

Etki alanı dört kilometre olan ocak sahası Ankara Çayı Alt Havzası’nda yer alıyor. Alanın iki kilometre uzağında Sülüklü Göl ve üç kilometre ötesinde Devlet Su İşleri'nin (DSİ)  inşa ettiği Gökler Göleti bulunuyor. Yaklaşık dört kilometre güneyindeki sulama suyu göleti ise 327 hektarlık tarım alanına sulama suyu temin ediyor.

SİT ALANINA VE MAĞARAYA ZARAR VERECEK

BirGün’den Dilek Yeğin’in haberine göre, ruhsat alanı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın İmar ve Çevre Düzeni Planlama Şube Müdürlüğü görüşüne ile “ağaçlandırılacak alan” olarak düzenlendi. Projeyle ilgili Belediye görüşünde, alanın güney sınırında sit alanı bulunduğu ve delme-patlatma yöntemiyle gerçekleştirilecek üretimin sit alanına ve 150 metre ötedeki mağaraya zarar vereceği belirtildi. Pek çok sportif havacılık kulübünün bölgenin en yüksek dağı olan Abdüsselam Dağı’nda yamaç paraşütü yaptığı ve ocak alanının paraşütçülerin rotasında kaldığı ifade edilen görüşte proje için uyarılarda bulunuldu.