Ankara Valiliği ABB'nin bağış paralarına el koyma kararı verdi

Ankara Valiliği ABB'nin bağış paralarına el koyma kararı verdi

ABB'nin koronavirüs nedeniyle başlattığı bağış kampanyasında toplanan paralara Ankara Valiliği el koyma kararı verdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle başlattığı bağış kampanyasında topladığı 3,5 milyon TL'ye Ankara Valiliği el koyma kararı verdi. Belediyenin bağış kampanyası 31 Mart tarihinde İçişleri Bakanlığı’nca durdurulmuş, toplanan 3,5 milyon TL’lik paranın bulunduğu hesaplara Ankara Valiliği tarafından bloke koydurulmuştu.

Sözcü'den Başka Kaya'nın haberine göre, toplanan paranın kamuya geçirilmesi gerektiğine ilişkin bir rapor hazırlayıp Çankaya Kaymakamlığı'na gönderen Valilik, kamuya geçirme işlemlerinin tamamlanmasnı istedi. Kaymakamlık, ABB'den paraların kamuya aktarılmasını talep etti.

YARGI SÜRECİNİN DEVAM ETMESİNE RAĞMEN KAMULAŞTIRMA KARARI

Bağış toplanmasının yasal olduğunu kaydeden ABB, konun yargıya taşındığını hatırlatarak, mahkeme kararına göre işlem yapılacağını belirtti ve talebi yerine getirmedi. Bunun üzerine Kaymakamlık toplanan bağışların kamuya geçirilmesine karar verdi ve kararın yerine getirilmesi için ABB'ye yazı yazdı. ABB, Kaymakamlığın kamulaştırma kararını da yargıya taşıdı.

'KAMPANYA BELEDİYE KANUNUNU'NA GÖRE YAPILDI'

Bu gelişmelerle, ABB'nin  topladığı bağış paralarının nasıl kullanılacağıyla ilgili konu, açılan davalar ve alınan idari kararlarla daha da çıkmaza girdi. ABB yetkilileri bağış toplama işinin Yardım Toplama Kanunu'na göre değil Büyükşehir Belediye Kanunu'na göre yapıldığını, herhangi bir mahkeme kararı olmadan bağış hesaplarının idari bir kararla bloke edilmesinin Bankacılık Kanunu'na aykırı olduğuna dikkat çekti.