Ankara Üniversitesi akademisyenlerinden Boğaziçi direnişine destek

Ankara Üniversitesi akademisyenlerinden Boğaziçi direnişine destek

Ankara Üniversitesi öğretim üyeleri Boğaziçi protestolarına destek verdi. Yayımladıkları video ile üniversitelere kayyum rektörlerin atanmasına karşı olduklarını belirten akademisyenler tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını talep etti.

Ankara Üniversitesi (AÜ) akademisyenleri, yayımladıkları video ile Boğaziçi Üniversitesi başta olmak üzere tüm üniversitelerdeki kayyum rektör atamalarına karşı, demokratik üniversite mücadelesinin yanında olduklarını duyurdu.

Prof. Dr. Korkut Boratav’ın da destek verdiği toplam 26 akademisyen yayınladıkları video ile rektörlerin üniversitelerin bileşenleri tarafından belirlenmesi, tutuklanan öğrencilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Boratav, “Siyasi iktidarın Boğaziçi Üniversitesi’nin yönetimine, kimliğine, özerkliğine müdahalesini; güvenlik güçlerinin Boğaziçi öğrencilerine saldırılarını kınıyorum. Direnen, tepki gösteren tüm öğretim üyelerini ve öğrencileri sonuna kadar destekliyorum” sözleriyle Boğaziçili akademisyenlerinden olan Üstün Ergüder ve Ayşe Buğra ile meslektaş olmaktan kıvanç duyduğunu ifade etti.

Ankara Üniversitesi akademisyenlerinin çağrıları şu şekilde:

Bu kampüste akademik mücadeleler için önemli mücadeleler verildi. Ağır bedeller ödendi. Bu konudan vazgeçmeyeceğiz. Boğaziçi Üniversitesi’nin mücadelesini destekliyorum.

Demokratik bir ülke, özerk üniversite, özgür bilim ile mümkün olur. Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve akademisyenlerinin direnişini destekliyorum.

Demokratik bir ülke, özerk bilim ve özgür bir üniversite için Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve akademisyenlerinin direnişini destekliyorum.

İfade özgürlüğü yoksa özgür bilim de yok. Boğaziçi Üniversitesi dayanışmasını destekliyorum.

Ankara Üniversitesi’nde, Boğaziçi Üniversitesi’nde ve tüm üniversitelerde rektörler üniversite bileşenleri tarafından seçilmelidir. Boğaziçi direnişini destekliyorum.

‘HOCA CÜPPELERİ POSTALLARLA EZİLMEZ’

Kütüphanelerde yüksek sesle konuşulmaz. Hoca cüppeleri postallarla ezilmez. Üniversite kapısı kelepçelenmez. Bu nedenle Boğaziçi Üniversiteli meslektaşlarımın itirazını destekliyorum.

Rektörlerin, bütün akademik personel bütün öğrenciler ve bütün idari personel tarafından demokratik seçimle belirlenmesi gerektiğine inanıyorum. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki demokratik mücadeleyi destekliyorum.

Öğrencilerimin daima liyakatın ve akademik ahlakın önemini anlatıyorum. Rektörümü kendim seçmek istiyorum. Bu değerler için mücadele veren Boğaziçi bileşenlerini destekliyorum.

Bütün üniversiteler için AKP’nin atadığı rektörlerin hiçbir meşrutiyeti yoktur. AKP’nin atadığı tüm rektörlerin derhal istifa etmesi gerekir.

"ÜNİVERSİTELERİN ÖZERK OLMASI ŞARTTIR"

İnsan, doğa ve toplum yararına bilgi üretimi için üniversitelerin özgür, özerk ve demokratik olması şarttır. Bu ilkeler için mücadele eden herkesin yanındayım.

Üniversitelerin bir siyasal güç devşirme aracı değil ülkenin ve insanlığın yararına bilim üreten kurumlar haline gelmesini istiyorum. Bu yüzden Boğaziçi Üniversitesi’ndeki itirazı destekliyorum.

Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve öğretim üyelerinin direnişini gönülden destekliyorum. Onlar terörist değil vatan evladıdır.

'CEO ATAR GİBİ REKTÖR ATANMAZ'

Demokratik bir ülke özerk üniversite ve özgür bilimle mümkündür. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve akademisyenlerinin direnişini destekliyorum.

Bilim itaatsiz olmaya ihtiyaç duyar.

LGBTİ+ hakları insan haklarıdır.

Üniversiteyi savunmak suç değildir. Üniversite tutuklanamaz.

Bilim doğa ve toplum yararına yapılacak ise özerklik üniversiteler için varoluşsal bir meseledir. Vazgeçilemez. Bu sebeple Boğaziçi Üniversitesi’ndeki mücadeleyi destekliyorum. Yanınızdayım.

Bilim özgür, özerk, demokratik üniversite gerektirir. Bilimin olmadığı yerde beyin göçü başlar.

Bir şirkete CEO atar gibi üniversiteye rektör atanmasını doğru bulmuyorum. Boğaziçi bileşenlerinin yükselttiği haklı itirazı destekliyorum.

Üniversite bileşenleri üniversite yönetiminde söz hakkı olmalıdır. Boğaziçi Üniversitesi’nin mücadelesini destekliyorum.

Üniversiteler tarihi aynı zamanda bilimsel ve yönetsel özerklik mücadelesi tarihidir. Bu mücadeleyi günümüze taşıyan Boğaziçililerin yanındayım.

Üniversitenin siyasal iktidarın arka bahçesi olmasını kabul etmiyoruz. Başta Ankara Üniversitesi olmak üzere tüm üniversitelerin rektörlerinin ve dekanlarının üniversitenin tüm bileşenleri tarafından seçilmesini ve tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını istiyoruz.

DAHA FAZLA