Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenler mezarları başında anıldı

Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenler mezarları başında anıldı

10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenler, katliamın 4. yılında mezarları başında anıldı.

Ankara'da 10 Ekim 2015 tarihindeki Barış Mitingi’ne yönelik IŞİD'in gerçekleştirdiği ve 103 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıda hayatını kaybedenler, katliamın dördüncü yılında da mezarları başında anıldı. Katliamın tüm sorumlularının yargılanması için mücadele sözü verilen anmada, Gar Meydanı’nda yapılması kararlaştırılan anıt için uluslarası bir yarışmanın başlatılacağı duyuruldu.

Karşıyaka Mezarlığı T19 Meydanı'nda bir araya gelen Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Mezar ziyaretlerinden önce kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Özgür Topçu, 2015 yılında Türkiye'de şiddetin hızla tırmandığı bir dönemde karanlık güçlerin harekete geçtiğini belirterek, Diyarbakır ve Suruç katliamlarının bunun örneği olduğunu dile getirdi.

'KATLİAMIN TÜM SORUMLULARININ HESAP VERMESİ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Evrensel'in haberine göre, bu ortama karşı ses çıkarmak ve barış talebini savunmak için Emek, Barış ve Demokrasi güçlerinin Ankara'da bir miting gerçekleştirme kararı aldığını hatırlatan Topçu, "Ülkemizin aydınlık yüzlü insanları, kadınları, gençleri, emekçileri bu anlamlı buluşmaya katılmak için ülkenin dört bir yanından geldi. Ancak patlayan iki bomba Ankara Garını kana buladı. 103 kardeşimiz hayatını kaybetti. Hastaneye götürme ve ilkyardım yapma çabalarımız gaz bombaları ile engellendi" dedi. Topçu, acıları ve öfkelerinin tazeliğini koruduğunu belirterek toplumu şiddet ve kaos ortamına sürükleyenleri asla unutmayacaklarını ifade etti. Devletin katliamı engellemek için gerekli önlemleri almadığını dile getiren Topçu, katliamın tüm sorumlularının hesap vermesi ve kamu görevlilerinin de yargılanması için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

ANIT İÇİN YARIŞMA BAŞLATILIYOR

Katliamda yaşamını yitirenler için ismi "Demokrasi Meydanı" olarak değiştirilen Gar Meydanına geçici sembolik anıt yerine gerçek bir anıt yapılması için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığıyla fikir birliğine vardıklarını ifade eden Topçu, bu doğrultuda hazırlanacak projenin belirlenmesi için TMMOB, KESK, DİSK, TTB ve 10 Ekim-Der ile uluslararası fikir ve tasarım yarışması düzenleyeceklerini duyurdu. Topçu, yarışma şartnamesinin önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacağını belirterek Kasım 2019-Mart 2020 tarihleri arasında sürecek yarışma ile 10 Ekim Katliamını uluslararası kamuoyunun gündemine de taşımayı hedeflediklerini dile getirdi.

'BARIŞ BAYRAKLARININ YENİDEN KALKMASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ'

10 Ekim-Der adına konuşan İhsan Seyhan katliamın üstünden geçen 48 ayda birçok şey yaşandığını belirterek " Biz 10 Ekim'in artçı şoklarını da atlatmaya çalıştık. Ailelere davalar açıldı. Piyonlar yargılandı, kamu görevlilerinin yargılanmasına izin verilmedi. Hala evinden çıkamayan insanlar var. Vicdanlarına sesleniyoruz, biz katilleri tanıyoruz" dedi. Barış istemeye devam edeceklerini ifade eden Seyhan "Gar meydanında düşen barış bayraklarının yeniden kalkması için mücadele ediyoruz. Bizi onlardan güçlü ve büyük kılanın bu olduğunu biliyoruz. 48 ay oldu, bin 48 ay olsa da o günün barış söylemi dalga dalga büyüyecek" diye konuştu.

Konuşmaların ardından katliamda yaşamını yitiren Korkmaz Tedik, İdil Güneyi, Uygar Coşgun, Sevgi Öztekin ve Ali Kitapçı'nın mezarları ziyaret edildi.

İSTANBUL'DA GÜNEY DOĞAN İÇİN ANMA YAPILDI

10 Ekim Katliamı'nda hayatını kaybeden İTÜ İnşaat Mühendisliği öğrencisi Güney Doğan, Çekmeköy'de bulunan Vahide Sultan Mezarlığı'nda anıldı. Anmada konuşan Güney Doğan'ın annesi Derman Doğan, Barış mitinginin izinli bir miting olduğunu hatırlatıp devletin gereken güvenlik önlemlerini almadığına dikkat çeken Derman Doğan, "Bir bomba yetmemiş ki iki bomba patladı. İki bomba yetmiyormuş ki gaz sıkıldı. Gaz yetmiyormuş ki cop yediler. Belki Güney'im copla yıkıldı. Güney'imin astımı vardı. Belki nefes alamadı" dedi.

Oğluna duyduğu özlemi vurgulayan Derman Doğan, "Sen pırıl pırıl bir gençtin ve barış için gittin biliyorum. Ama egemenlere pırıl pırıl gençler değil katiller gerekliymiş. Pırıl pırıl gençlerimizi yok ettiler" diye konuştu.