Ankara Katliamı davasında karar açıklandı

Ankara Katliamı davasında karar açıklandı

103 yurttaşın hayatını kaybettiği, yüzlerce yurttaşın yaralandığı 10 Ekim Ankara katliamında karar duruşması görüldü.

10 Ekim 2015'te sendikaların çağrısıyla 'Emek, Barış ve Demokrasi' mitingine yönelik canlı bomba saldırısı sonucu 103 yurttaş hayatını kaybederken 400'ün üzerinde yurttaş yaralanmıştı. Katliamdan sonra açılan davada yalnızca IŞİD'li sanıklar tutuklu yargılanırken, kamu görevlileri ihmale rağmen dava sürecine dahil edilmedi.

101 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Sanıklar hakkında eksik bilgiler olmasına rağmen, dosyaya hala yeni deliller geldiği sırada avukatlar ve mağdur ailelerinin tüm itirazlarına rağmen karar duruşması başladı.

Bugün açıklanan kararla  9 sanık hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Yakub Şahin, Hakan Şahin, Halil İbrahim Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz ve Hüseyin Tunç'un, "anayasal düzeni ihlal" suçundan 1'er, "100 kişiyi kasten öldürme" suçundan da 100'er kez olmak üzere toplam 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.

Sanıklar Esin Altıntuğ, Hatice Akaltın, Abdulhamit Boz, Yakup Yıldırım için alt sınırdan, sanıklar Burak Ormanoğlu, Suphi Alpfidan, Talha Güneş, Mehmedin Baraç ve Nihat Ürkmez hakkında "terör örgütü üyeliği" suçundan karar verildi. Erman Ekici için yöneticilikten ceza verildi.

SON DURUŞMADA NELER YAŞANDI?

Davanın son gününde konuşan Müşteki Avukatı Eylem Sarıoğlu bir gün önce Esin Altıntuğ’un Yakup Karaoğlu hakkındaki itiraflarının dikkate alınmasını istedi. Karaoğlu’nun IŞİD’in sadece üyesi değil,

yöneticisi olduğuna işaret eden Sarıoğlu, Yakup Karaoğlu ile birlikte Nihat Ürkmez ve Mehmedin Baraç’ın örgüt yöneticiliği nedeniyle ek savunma yapmalarını istedi. Mahkeme bu talebi reddetti.

ŞARJI OLMADIĞI İÇİN O TELEFONU KULLANMIŞ

Davanın 54. celsesinde devam eden savunmalarda ilk olarak konuşan Hakan Şahin, Yakup Yıldırım’ın telefonunu şarjı olmadığı için kullandığını savundu. Katliamdan önce keşif için Ankara’ya gelmesi konusunda ise hastane için geldiğini iddia etti.

Ağustos ayında aldığı aracı bilerek katliamda kullanılması için vermediğini öne süren Şahin, emniyet ve TEM şube müdürünün bu aracın idari işler için kullandığını kaydettiklerini söyledi.

Yakup Şahin ise ek süre istediğini ama reddedildiğini belirterek, hangi avukata başvuruda bulunsa “vicdanen, baskıyla, korkuyla” kabul etmediklerini söyledi. Bir avukattan yararlanarak savunma yapmak istediğini ifade eden Şahin, yeniden ek süre istedi.

AMONYUM NİTRATI AİLESİNİN GEÇİNDİRMEK İÇİN ALMIŞ

Abdülhamit Boz, Abdülmuttalip Demir ve Hüseyin Tunç’un Avukatı olan Orhan Şahin, Yakup Şahin’in de vekilliğini almak istediğini söyledi.

Avukat Orhan Şahin, Hüseyin Tunç’ un amonyum nitratı eylem için değil, ailesini geçindirmek için taşıdığını iddia ederek bilirkişi raporuyla amonyum nitrat kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesini talep etti.

Hüseyin Tunç’ un 10 Ekim mitingi başvurusundan önce gübre taşıdığını söyleyen Şahin, IŞİD’in Antep’te bir düğünde gerçekleştirdiği katliama ilişkin de iddialarda bulundu.

FETÖ SAVUNMASI

Katliamın Yunus Durmaz’ın ölümünden sonra olduğunu belirten Şahin, bu yüzden Yunus Durmaz’ın Kürtlerin yaşadığı bir mahalledeki düğüne saldırı yapmak istemesine ilişkin hard diskten çıkan notları da ‘FETÖ’cülerin sonradan eklemiş olabileceğini öne sürdü.

Şahin katliama ilişkin delillerin ‘FETÖ’ tarafından üretildiği iddiasını, “Bombacıların geldiği araçların görüntülerindeki saatlerle de oynanmış” sözleriyle sürdürdü.

KARAOĞLU’NUN YÖNETİCİ OLDUĞU İTİRAF EDİLDİ

Müşteki avukatlarından Eylem Sarıoğlu, Yakup Karaoğlu’nun savunması sırasında Esin Altıntuğ’un söylediklerinin mütalaaya dair beyanlarını doğruladığını söyledi. Karaoğlu’nun sınırdan insan getirme, evinde ağırlama, toplantılar yapma ve bu konularda başkalarına da talimat verdiğini belirten Sarıoğlu, Karaoğlu’nun sadece örgüt üyesi değil, yöneticisi olarak da yargılanması gerektiğini vurguladı. Karaoğlu’nun Halil İbrahim Durgun’un kaçmasını sağladığı için suça iştirakten de yargılanması gerektiğini dile getiren Sarıoğlu, Nihat Ürkmez, Yakup Karaoğlu ve Mehmedin Baraç’ın örgüt yöneticiliği nedeniyle ek savunma yapmalarını istedi. Hakim sanıkların savunmaları için ek süre taleplerini reddetti.

'ALLAH'I VEKİL EDERİM' SAVUNMASI

Karar öncesi son sözleri sorulan sanıklardan Burak Ormanoğlu, hakime “Vicdani olarak değil, somut delillere göre hareket edilmesini istiyorum” derken, Nihat Ürkmez Elazığ’ın küçük bir yer olduğunu ve bu yüzden örgüt yöneticisi olsa etrafında bilineceğini savundu.

Polis baskınında kendisini patlatan IŞİD Emiri Yunus Durmaz’ın kardeşi Hacı Ali Durmaz da daha önceki beyanını tekrarladığını belirterek “İşlerimde Allah’ı vekil ettim” dedi.

KATLİAM SANIĞINDAN HAKİME: 28 AYDIR TUTUKLUYUM, İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ OLMAMALI

Yakup Karaoğlu ise 103 kişinin hayatını kaybettiği katliam sanığı olduğunu unutarak “İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı” dedi. Karaoğlu hakime “28 aydır burada tutukluyum, insan hayatı bu kadar ucuz olmamalı.

Burada ayetler okundu, arkanızda ‘Adalet mülkün temelidir’ yazıyor. Arkanızı döndüğünüz için belki unutmuşsunuzdur” sözlerini kullandı.