Ankara ile görüşen GMİS madencilerin eylemini sonlandırdı

Ankara ile görüşen GMİS madencilerin eylemini sonlandırdı

Zonguldak’ta TTK’nın özelleştirilmesine karşı dün ocaktan çıkmama eylemi yapan 3 bin işçinin eylemi GMİS’in Ankara’da yaptığı görüşmelerin ardından apar topar sonlandırdı.

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan yaklaşık 3 bin maden işçinin, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan Torba Yasa Tasarısını protesto etmek için kendi inisiyatifiyle dün sabah başlattığı ‘ocaktan çıkmama’ eylemi bu sabah saatlerinde sonlandırıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasa tasarısının, 'TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir' şeklindeki 58'inci maddenin özelleştirmenin önünün açtığı için iptalini isteyen maden işçileri dün ocaklardan çıkmayarak kendilerini madene kilitledi. 24.00­08.00 vardiyası işçileri sabah ocaktan çıkmazken, gündüz vardiyasında çalışan maden işçilerinin de desteğiyle eyleme yaklaşık 3 bin maden işçisi katıldı. 21 saat süren eylem, saat 05.00 sıralarında Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) temsilcileriyle yaptıkları görüşmenin ardından sonlandırıldı. İşçiler ocaklardan dışarı çıktı.

GMİS GENEL BAŞKANI DEMİRCİ: ANKARA’DA ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER YAPTIK

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, Ankara'da Türk­İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile birlikte hükümet yetkilileriyle yaptıkları görüşmenin ardından eylemi sonlandırdıklarını söyledi.

Maden işçilerinin ocaktan çıktığını ifade eden Demirci, "Ankara'da önemli görüşmeler yaptık. İşçinin derdini, eylemini anlattık. Görüşmeleri işçilere de anlatmak üzere Zonguldak'a geliyoruz. Türk­İş başkanı işçilere yapılan görüşmeleri anlatacak" dedi.

SOMA, ERMENEK, ŞİRVAN: AKP DAHA ÖNCE DE MADENCİLERE ÇEŞİTLİ SÖZLER VERMİŞTİ

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ise maden ocağı önünde işçilere eylemin sonlandırılmasına ilişkin konuşmada işçilerden gelen tepkiler üzerine, madencileri ikna etmeye çalıştı. Mutlu, "Şu anda yaptığımız mutabakat 58'nci maddedeki tasarı meclisten bizim istediğimiz şekilde TTK'nın sahaları kapsam dışına atılarak yeniden düzenlenmek şartıyla geçecek. Hükümet yetkilileri nezdinde bunun teminatı alınmıştır."

Fakat biliniyor ki gerek özelleştirme olsun gerekse madenlerde yaşanan katliamlar sonrası olsun, hükümet işçilerin tepkisini dindirmek çeşitli sözler vermiş, bunlar yerine getirilmemişti.

SENDİKA “EYLEMLERİ İŞÇİLER BAŞLATIR, HİZMETKARI OLAN SENDİKALAR ÖNLERİNDE YÜRÜR” DEDİ AMA…

Eylem yapan kuyu başındaki işçiler, İsa Mutlu’ya ‘Eğer madde geçerse ve bizi maden ocağına sokmazlarsa ne yapacağız başkanım’ diye sordu. İşçileri ikna etmeye çalışan Mutlu ise “Kimse sizlere madenlere giremezsiniz diyemez. Öyle bir şans yok. Burada kurumsal kişilikler konuşuyor. Bu konuda müsterih olun. Eylemi biz mi sendikamı başlattı diye sordu. Biz her zaman şunu diyoruz. Eylemleri işçi arkadaşlar kararlılıkla başlatır, onların hizmetkarı olan sendikalar da onların en önlerinde yürür ve mücadelenin sözcüsü olur. Bu hep böyle olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Eylemi başlatacak olan da bitirecek olan da işçilerdir. Birlikte başarırız, birlikte hareket ederiz.”

SENDİKACI, İŞÇİLERDEN HÜKÜMETE GÜVENMELERİNİ İSTEDİ

Gece boyunca hükümet yetkilileri ile yürütülen bir mutabakat var. Eğer bize verilen sözler yerine getirilmezse neler olabileceğini göstermiş durumdayız. Karşımızda devlet ve devleti yönetenler var. Biz inanmıyoruz demek olayı farklı boyuta çeker. İnanıyoruz ve inanacağız.”

İŞÇİ: ÖNÜMÜZE ÇEVİK KOYUP BİZİ MADENLERE SOKMAZLARSA NE YAPACAĞIZ?

Yerel Zonguldak Pusula gazetesinin haberine göre sendikacı madencilerin "Bizi eylem için bir daha madenlere sokmazlarsa, önümüze çevik kuvvet koyarlarsa ne yapacağız" sorusu üzerine işçileri şu sözlerle yatıştırmaya çalıştı. “Biz birlikteyiz, bizi buraya sokmayacak güç daha doğmadı. Hep beraber gireceğiz ve çalışacağız. Rahat olun. Buraya girme teminatınız biziz. Biz buraya canımızı verdik, kanımızı verdik. Bizi buraya sokmayacak hiç kimse şu anda yok, rahat ve müsterih olun.”