Ankara Barosu Başkan Adayı Özkan: Bir genelgeyle yasa maddesi yok sayıldı

Ankara Barosu Başkan Adayı Özkan: Bir genelgeyle yasa maddesi yok sayıldı

Ankara Barosu Başkan Adayı Bülent Teoman Özkan, baro seçimlerinin İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle iptal edilmesini değerlendirerek “Virüs sadece avukatlarda mı etkili?’’ diye sordu.

İleri Haber

Ankara Barosu Başkan Adayı Av. Bülent Teoman Özkan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının gerekçe gösterilerek baro seçimlerinin ertelenmesini, iktidarın, ikinci baroların kurulma sürecinde gücünü zamanında toparlayamamasının bir sonucu olarak değerlendirdi.

Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar (ÖÇAV) Grubu’nun Ankara Barosu Başkan Adayı olan Bülent Teoman Özkan, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine dayanılarak baro seçimlerinin iptal edilmesini İleri Haber’e değerlendirdi.

‘’Siyasi iktidar kendisine muhalif olan herkesi bir şekilde sindirmeye, yok etmeye çalışıyor. Şu an TBB Başkanı da kendisine yandaş olmuş durumda’’ diyen Av. Bülent Teoman Özkan, avukatlardan TBB’ye gelen büyük bir tepki olduğunu ve siyasi iktidarın da çoklu baro sistemiyle bu tepkiyi en aza indirmek için hamleler yaptığını söyledi.

‘BİR GENELGEYLE YASA MADDESİ YOK SAYILDI’

‘’Barolar ve avukatlar bu hamlelere karşı eylemler yaptılar, bu teklifin hukuku zedeleyeceğini, meslek odalarını zedeleyeceğini; amacın mesleği düzenlemek olmadığını ifade ettiler. Fakat sonuç olarak yasa geçti, Avukatlık Yasası gereği de barolar genel kurullarını ekim ayında yapmak zorunda’’ diyen Av. Özkan, ‘bunun bir yasa maddesi, zorunlu bir hüküm olduğunu söyleyerek şu sözlerle devam etti:

‘’Gerek İstanbul gerekse Ankara’da 2 No’lu barolar kuruluşlarını tamamlayıp genel kurullarını yapamadılar. Bu haliyle de ekim ayında tüm Türkiye’de seçimler yapıldığında kendi istedikleri 2 No’lu baronun hiçbir delegesi TBB’ye delege gönderemeyecekti. Bunu boşa çıkarmak için böyle hukuka aykırı bir hamle yaptılar. Önce İçişleri Bakanlığı genelge çıkarttı, sonra İl Hıfzıssıhha Müdürlüğü buna ilişkin bir beyanda bulundu ve bir genelgeyle yasa maddesi yok sayıldı.

Biz de buna karşı çeşitli yerlerde tepkimizi dile getirdik. Burada yapılmak istenen ‘Ben zamanında gücümü toparlayamadım ama bunun için biraz zamana ihtiyacım var, sizin genel kurullarınızı hukuka aykırı olarak erteliyorum’ demenin başka bir ifadesi aslında.’’

‘VİRÜS SADECE AVUKATLARDA MI ETKİLİ?’

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) aldığı kararı da eleştiren Özkan, ‘’YSK’nin kararı sendikalar ve siyasi partiler genel kurullarını yapabilir, barolar genel kurullarını yapamaz şeklinde. Niye? Virüs sadece avukatlarda mı etkili? Veya siz bu pandamı döneminde sadece avukatları mı korumak istiyorsunuz? Tabii ki böyle bir gerekçesi olamaz’’ diyerek trajikomik bir durumla karşı karşıya olduklarını söyledi.

’İKTİDARA YAKIN GÖRÜŞLÜ BAROLAR BİLE ‘AKLIN YOLU BİRDİR’ DEDİ’

Genel Kurul’un iptaline ilişkin Ankara Barosu’nun bir dava açtığını ama süre kısıtlı olduğu için yetişmeyeceğini, sürecin böyle hukuksuz bir şekilde devam ettiğini söyleyen Bülent Teoman Özkan şu şekilde devam etti:

‘’Bu konuda baroların büyük bir kısmı delegasyon seçimlerinin değişmesine, ikinci bir baronun kurulmasının hukukta yaratacağı siyasallaşmaya karşı çıktı. Birçok baro, siyasi görüş olarak iktidara yakın da olabilir ancak onlar bile ‘Aklın yolu birdir’ deyip bu uygulamaya karşı çıktılar. Kaldı ki son çıkan genelgeye 78 baro tepki gösterdi, sadece 2 baro kaldı. Çünkü hukukçular en azından bir konuda anlaşmak durumundadır. Elimizde bu kadar ekonomik, siyasi, hukuki bozulmaya karşı bu durumu savunacak olan sadece avukatlar kaldı. Bunun da bu şekilde yok edilmesine hiç kimse razı değil.’’

‘BU KARANLIĞI BAŞKA TÜRLÜ YIRTAMAYACAĞIZ’

Ankara’da Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar olarak bu hukuksuzluğa, muhaliflerin yok sayılmasına karşı her şekilde seslerini duyuracaklarını söyleyen Özkan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

‘’Muhaliflerin, ezilmek istenen insanların, işçilerin, emekçilerin, yoksulların, Kürtlerin ve diğer azınlıkların haklarını cesaretle savunacağız; bunun başka çaresi yok. Bu karanlığı başka türlü yırtamayacağız.’’