Angel Halı'dan Kod-46 ile işten çıkarılan işçilerden SGK önünde eylem: 'Patrona soruşturma açılsın'

Angel Halı'dan Kod-46 ile işten çıkarılan işçilerden SGK önünde eylem: 'Patrona soruşturma açılsın'

Hukuksuzluğa ve çalışma koşullarına itiraz ettiği için ''hırsızlık'' ve ''yasa dışı grev'' suçlamalarıyla işten çıkarılan Angel Halı işçileri, SGK önünde eylem yaparak patron hakkında soruşturma başlatılmasını istedi.

Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Angel Halı fabrikasında Kod-46 ile tazminatsız işten atılan 63 işçi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak işe iadelerini talep etti.

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen işçilerin kölelik koşullarına itiraz ettikleri için patronun keyfi tutumu sonucu işten atıldıklarını belirtti. İşçilerin haftasonları dahi çalıştığının altını çizen Türkmen, günlük 12 saat çalışma saatlerinin olduğunu, molaların kaldırıldığını ve işçilerin ücretlerinde kesintiye de gidildiği gibi bazı ödemelerin elden yapıldığnı söyledi.

'AYNI İŞÇİLERİ İKİ AYRI SUÇLAMAYLA İŞTEN ATTI'

İşçilerin hukuksuzluğa ve çalışma koşullarına itiraz ettiği için işten atıldığını aktaran Türkmen süreci şöyle anlattı:

“Angel Halı yönetimi işçilerin telefonuna el koymak isteyince işçiler yaşanan haksızlıklara daha fazla sessiz kalmayacaklarını ve telefonlarını teslim etmeyeceklerini söylediler. Bunun üzerine işbaşı yapması gereken işçiler fabrikaya alınmazken, makineler kapatıldı ve çalışan vardiya da dışarı çıkarıldı.

İşçiler Kod-46 ile işten atıldı ve bir de üstüne patron tarafından işçilerin içeride kalan aylıklarının bile verilmeyeceği söylendi. Patron bununla da kalmadı, diğer bölümlerde çalışan işçilerle yaptığı toplantıda, ‘Ben onları Kod-46 ile çıkardım, onları süründüreceğim, rezil edeceğim’ dedi.

Patron bununla yetinmeyip işçileri bir de kanun dışı grev yapmakla suçlayarak işten attı, üstelik işçileri işe almayıp içeride çalışanları da kendisi çıkardığı halde. Yani 63 işçiyi birden hırsızlıkla suçlamak yetmedi, aynı işçileri bir de yasa dışı grev suçlamasıyla ikinci kez işten attı.”

'PATRONA VE FABRİKA YÖNETİMİNE SORUŞTURMA AÇILSIN'

SGK’ye seslenen Türkmen iş yeri yönetimi ve patronla ilgili gerekli incelemelerin başlatılması talebinde bulunarak şöyle konuştu:

“Bu 63 işçinin arasında farklı fabrikalara iş başvurusu yapan ancak Kod-46 ile çıkarıldığı için işe alınmayan işçiler var. Hırsızlıkla suçlanarak işten atılan bu 63 işçinin arasında ailesi neden işten çıkarıldığını sorduğunda açıklayamayan işçiler var. İşçilerin bu mağduriyeti acilen giderilmeli, işlerine geri dönmeleri için gerekli adımlar atılmalı, işçiler üzerinde leke gibi duran Kod-46 iptal edilmeli, iş yeri yönetimi ve patronla ilgili gerekli incelemeler derhal başlatılmalıdır.”