Anayasa Mahkemesi’nden ‘Cizre bodrumları’ başvurusuna ret

Anayasa Mahkemesi’nden ‘Cizre bodrumları’ başvurusuna ret

Cizre’de 2015 yılında yaşanan sokağa çıkma yasağı ve çatışmalarda  iki ayrı bodrumda "güvenlik güçlerinin yaralıları öldürdüğü" iddiasına ilişkin başvuruyu reddetti.

BBC Türkçe’den Hatice Kamer’in haberine göre, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2015 yılında yaşanan sokağa çıkma yasağı ve 79 gün devam eden çatışmalarda, güvenlik güçlerinin üç bodrumda kalan 150’yi aşkın yaralıyı "yakarak öldürdükleri" iddiası ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuru reddedildi.

4 Aralık 2015 tarihinde Şırnak'ın Cizre ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı döneminde, çatışmalarda yaralanan ve üç bodrumda mahsur kalan yaralıların tedavi edilmesi için avukatlar o dönemde hem Anayasa Mahkemesi hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuştu.

79 gün devam eden çatışmalarda, güvenlik güçlerinin üç bodrumda kalan 150’yi aşkın yaralıyı "yakarak öldürdükleri" iddia edilmiş, 7 Şubat 2019’da AİHM; "Türkiye'deki iç hukuk yollarının tüketilmediği" sonucuna varmış ve Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararı beklemelerini söyleyerek başvuruları reddetmişti.

Kamer’e konuşan Avukat Ramazan Demir, şunları söyledi: "AİHM o kararı verirken AYM’ye kendi içtihatlarına uygun inceleme yapısını ve karar vermesini şart koşmuştu, yani AYM’ye açık bir çek verdi, ‘Seni atlamak istemiyorum’ diye ama bu geri gönderme bize üç yıl zaman kaybettirdi.

"Oysa AİHM bize bunu ilk başvurduğumuzda söyleyebilirdi, 2016'da başvuruları yaparken hem tedbir hem de duruşma yapmaya karar verdi, sonra da gidin AYM’ye başvurun dedi."

Demir, birçok maddenin ihlalinden dosyayı AİHM’e taşıyacaklarını belirterek, "Yaralıların bekletilmesi, gömülme hakkı, ambulans erişiminin engellenmesi, bekletilmesi, sokağa çıkma yasağının hukuki boyutu, operasyonların hukuka aykırı yürütülmesi gibi çok açıdan bu iddiaları yeni bir başvuruyla tekrar AİHM’e taşıma imkanımız olacak."

AYM'nin gerekçeli kararını iki ay içinde açıklaması bekleniyor.