Anayasa Komisyonu devre dışı bırakıldı

Anayasa Komisyonu devre dışı bırakıldı

AKP Anayasa Komisyonu'nu devre dışı bırakarak, kamuya girişte güvenlik soruşturmasını yeniden yasallaştıran Torba Kanun Teklifi’ni Meclis'ten bir an önce geçirmek için teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk etti.

AKP, Anayasa Mahkemesinin (AYM) iptal ettiği kamuya girişte güvenlik soruşturmasını yeniden yasallaştıran Torba Kanun Teklifi’ni Meclis bütçe sonrası tatile girmeden yasalaştırmak için acele ediyor. İçinde birbiriyle ilgisiz birçok düzenlemenin yer aldığı torba teklifi, güvenlik soruşturması açısından değerlendirilmek üzere Anayasa Komisyonu yerine “toptancı” bir anlayışla daha çok akçalı işlerin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.

Teklifin içerisinde Anayasa’yı doğrudan ilgilendiren hükümler bulunduğunu ifade eden CHP ve İYİ Parti Grupları, TBMM Başkanlık Divanı’na başvuruda bulundu. HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ise bütçe görüşmeleri sırasında TBMM Başkanvekili Celal Adan’a, “Bu teklifin Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeden Genel Kurul’a sevk edilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

CHP ve İYİ Parti Grupları, teklifin sadece Plan ve Bütçe Komisyonu ile tali komisyonlar olan Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’na ve İçişleri Komisyonu’na sevk edildiğini hatırlatarak yeni bir karar alınmasını ve Anayasa Komisyonu’nda da görüşülmesini istedi.

'ANAYASA KOMİSYONU BY-PASS EDİLİYOR'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, teklifin Cumartesi günü TBMM Genel Kurulu’na getirilip “hızla” kabul ettirilmeye çalışılacağını da ifade etti. Bu konu hakkında TBMM Başkanlığı’na başvurduklarını anlatan Özel, “Daha önce ‘Biz biliriz’ diyerek OHAL KHK’siyle düzenleme yapanların Anayasa’yı çiğnedikleri bizzat AYM tarafından tescillendi. Konu tekrar Meclis’e getiriliyor ama Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmiş. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun bu konuyu enine boyuna tartışabilmesi uzmanlık alanı olmadığı için mümkün değil. Anayasa Komisyonu’nun ya da Adalet Komisyonu’nun bu konuyu ele alması, hatta Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nun ve o komisyonun üyelerinin de sürece dahil edilmesi gerekiyor. Anayasa’ya aykırı olan bir düzenlemenin yeniden ele alınması sürecinde Anayasa Komisyonu’nun by-pass edilmesini doğru bulmuyoruz” dedi.

KABAOĞLU: ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ

BirGün'de yer alan habere göre, TBMM Anayasa Komisyonu üyesi, CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu da duruma tepki gösterdi. Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ’a çağrıda bulunan Kaboğlu açıklamasında, “AYM kararına ilişkin yasal düzenleme önerisi, TBMM Başkanlığı tarafından öncelikli olarak Anayasa Komisyonu’na gönderilme yükümlülüğündedir. Anayasa Komisyonu üyeleri olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen kanun teklifinin komisyonumuzca ele alınabilmesi için Komisyon Başkanı’nın TBMM Başkanlığında talepte bulunması için çağrıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.