Anadilde eğitim talep eden 90 kişiye 5’er ay hapis cezası

Anadilde eğitim talep eden 90 kişiye 5’er ay hapis cezası

İzmir’de anadilde eğitim talebiyle yapılmak istenilen etkinlikte gözaltına alınan 90 kişi hakkında açılan davada ayrı ayrı 5'er ay hapis cezası verildi.

İzmir’de 2015 yılında anadilde eğitim talebiyle yapılmak istenilen etkinlik sırasında gözaltına alınan 90 kişi hakkında açılan davada ayrı ayrı 5'er ay hapis cezası verildi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İzmir şubeleri ve kimi Alevi derneklerinin çağrısıyla 2015 yılında anadilde eğitim için yapılmak istenilen eyleme polis saldırmış ve sonrasında gözaltına alınan 90 kişi hakkında dava açılmıştı.

Söz konusu kişiler hakkında açılan davanın İzmir 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde geçen günlerde görülen 15'inci duruşmasında karar çıktığı öğrenildi. Mahkemenin, 90 kişiye de ayrı ayrı 5 ay hapis cezası verdiği aktarıldı.

‘CEZA DEMOKRATİK KESİMLERE KESİLMİŞTİR’

Mezopoıtamya Ajansı'nda yer alan habere göre, ceza alanlar arasında olan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, "Kararın hukuki dayanağı yok. Bu ceza kentin demokratik kesiminin üzerindeki baskıyı arttırmak için kesilmiştir” dedi. Kararın, 21 Şubat Dünya Anadili Günü yaklaşırken verildiğine dikkati çeken Kılıç, "Anadilde eğitim hakkı en temel hakkımızdır. O gün anadil üzerindeki tüm baskıların kaldırılmasını, bu ülkede kendi anadilinde eğitim almayı, kültürlerini yaşatmayı isteyenlerin talepleri için eylem yapmak istedik. Ancak daha eylem alanına varmadan, polis tarafından işkence edilerek gözaltına alındık. Yıllardır süren bu hukuksuz dava sonuçlandı. Benimle beraber 90 kişiye 5 ay hapis cezası verildi” dedi.

Kılıç, bütün insanların anadilleriyle kendilerini ifade etme özgürlüğüne sahip olduklarını vurgulayarak, anadilde eğitim talebi için mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

DAHA FAZLA