Amirallerin bildirisi İYİ Parti'de kafa karıştırdı

Amirallerin bildirisi İYİ Parti'de kafa karıştırdı

Amirallerin bildirisine ve iktidarın "darbecilik" söylemine muhalefet cephesinden farklı tepkiler yükselirken, İYİ Parti'deki kafa karışıklığı öne çıktı.

İleri Haber

103 amiralin bildirisine ilişkin Saray cephesinde "darbecilik" söylemi öne çıkarken, muhalefetten ise bu söyleme tepkiler yükseldi. İYİ Parti'de ise Genel Başkan Akşener, amirallerin bildirisini "zevzeklik" olarak nitelerken, "Bu tür gece yarısı yapılan açıklamalar genellikle bu demokrasiye kesintiye neden olan muhtıraları hatırlatır" ifadelerini kullandı. İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu, bildiriye ilişkin "Darbe imaları var" açıklamasında bulunurken, İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın ise “En aptal zihinler bile bu metinden darbe çıkaramaz" çıkışı dikkat çekti.

103 emekli amiral, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop'un AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Montrö Anlaşmasının feshedebileceği yönündeki sözleri ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın sarık ve cübbeli halde bir tarikat evine gitmesi üzerine bir bildiri yayımladı.

AKP iktidarından ve küçük ortağı Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) bildiriye gelen "darbe" tepkilerinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bildiri hakkında resen soruşturma başlattı.

İktidarın bu çıkışına muhalefet cephesinden farklı tepkiler yükselirken, İYİ Parti'deki kafa karışıklığı ise dikkat çekti.

AKŞENER: BU BİLDİRİ ZEVZEKLİKTİR

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, amirallerin bildirisini "zevzeklik" olarak niteledi. "Emekli amirallerin canı sıkılmış, bir bildiri yayınlamışlar. Bu bir zevzekliktir. Türkiye bu tür zevzekliklerden çok çekti" diye konuşan Akşener, şunları söyledi.

"Sabah bir uyandık emekli amiraller bir bildiri yayınlamış, iktidar mensupları bunun üzerinde tepiniyor. Bildiğimi bir şey var, bu tür gece yarısı yapılan açıklamalar genellikle bu demokrasiye kesintiye neden olan muhtıraları hatırlatır" diyen Akşener, "Bu konuda iktidar partisine üzerinde tepinme fırsatı tanınmıştır. Bugüne kadar genellikle darbe ve muhtıralar muhalefetin tutumunu beğenmeyen silahlı bürokratlar tarafından yapılmıştır. Türkiye'de sadece iktidar değil, muhalefetin tümü paketlenip gönderilmiştir."

AĞIRALİOĞLU: DARBE İMASI VAR

Konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu ise amirallerin bildirisinde darbe imaları olduğunu ve bunu rahatsız edici bulduklarını belirterek “Darbelerle ilgili en ufak bir imayı teyakkuzla karşılıyoruz" dedi.

Ağıralioğlu şunları söyledi:

"Bu tür imalar ve bu imaların satır aralarını okumaya dair bir zorunluluk psikolojisi oluştu millette. Ne yaptığınız kadar nasıl yaptığınız, ne dediğiniz kadar nasıl dediğiniz önemlidir. Amiraller değerlendirmelerini yapsınlar ama bir gece yarısı bildirisi ile toplu olarak, içine darbe imalarını yerleştirerek yapmasınlar. Bu özensizlik ve kasıt olarak anlaşılacak açıklamalar. Möntrö’yle ilgili hassasiyetiniz varsa bunu ifade edebilirsiniz ama bu hassasiyeti ifade ederken darbe imasını metnin içine yerleştirirseniz Montrö’den daha fazlaca bir gündeminiz olduğuna dair tartışma yaratırsınız. 'Kanaatlerimi ifade etmek istiyorum' diyen amiraller parti kurabilirler. Memleketimizde çok ciddi gündemler ve dertler var. Hükümetle mücadele etmenin tek yolu sandıktır. Sandık dışında hiçbir imayı meşru göremeyiz”

ÇIRAY: EN APTAL ZİHİNLER BİLE DARBE ÇIKARAMAZ

Yine Cumhuriyet'e konuşan İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise şunları söyledi:

“En aptal zihinler bile bu metinden darbe çıkaramaz. Amaçları son zamanlarda Türkiye’nin gündemine oturan ve iktidarın yıpranmasını hızlandıran uyuşturucu-siyaset-rüşvet üçgenini, milletin hayat pahalılığı altında ezilmesini, AKP kongreleri ile iyice yayılan salgınını ve aşı beceriksizliğini örtbas etmek. Ancak artık bu tiyatroyu millet ezberledi. Dolayısıyla bu yarına kadar sürecek bir gündemdir. Yarın yurttaş geçim sorunu ile karşı karşıya kaldığında, babalar ellerini cebine atıp çocuklarına harçlık veremediğinde bu hayali gündem sona erecektir” diye konuştu. Açılan soruşturmanın seyrine ilişkin ise Çıray, “Soruşturma açılması doğrultusunda sarayda çalışan bir devlet memuru büyük bir baskı yarattı ama kanunun verdiği yetkilerin dışına çıkan bu insanlar günü geldiğinde hesaplarını bağımsız cumhuriyetin savcıları önünde verecekler. Böyle giderse 81 milyonu hapsetmek zorunda kalabilirler. Yaşasın demokrasi, yaşasın özgürlükler.”