Amazonlar'da tahribat büyüyor: Ormansızlaşmada yüzde 64 artış

Amazonlar'da tahribat büyüyor: Ormansızlaşmada yüzde 64 artış

Aşırı sağcı Bolsonaro yönetimindeki Brezilya'da bulunan Amazonlar'da, değiştirilen çevre mevzuatının ardından bir yılda ormansızlaşmanın yüzde 64 arttığı ortaya çıktı.

Brezilya’da aşırı sağcı Jair Bolsonaro hükümeti döneminde Amazon bölgesindeki ormanlarda yaşanan tahribatta hızlı bir artış olduğu ortaya çıktı. Globalresearch sitesinde yer alan verilere göre, 2020 yılının ilk dört ayı ile 2019’un ilk dört ayı karşılaştırılarak bölgedeki tahribatın yüzde 59’luk bir artış kaydettiği görüldü. Bu verilere göre, 2020’de yaklaşık 1320 hektar orman alanının yok olduğu belirtildi.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü, yalnızca geçen nisan ayındaki ormansızlaşma oranında, geçen yılın nisan ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 64’lük bir artış olduğunu açıklamıştı. Amazon, aynı zamanda, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinin Brezilya’da en kötü vurduğu bölgelerden biri.

Bölgede yaşayan yerliler arasında hastalık hızla yayıldı ve çok sayıda yerli yaşamını yitirdi. Brezilya’nın sağcı lideri Jair Bolsonaro, iktidara gelmesinin hemen ardından tüm tepkilere rağmen çevre ile ilgili mevzuatı değiştirmiş, ormanların talanının önünü açmıştı. Bölgede tarım ve madencilik faaliyetleri artarak yasadışı ormansızlaşmanın denetlemesinde esnekliğe gidilmişti.