Amazonlar'da "ölüm sarmalı" tehlikesi

Amazonlar'da "ölüm sarmalı" tehlikesi

Brezilya'nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, uzmanların "ölüm sarmalı" uyarılarına rağmen, Amazonlar'a yapılacak yeni otoyol projesini desteklediğini açıkladı.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazon ormanlarının kalbinden geçecek olan bir otoban projesine destek verdiğini açıkladı.

Amazonlar'da son 50 yıldır, ormansızlaşmanın merkezinde yapılan yeni yollar bulunuyor. Bu yollarla birlikte kaldırım döşenmesi, civardaki ağaçların budanması ve kesilmesi takip ediyor ve bir süre sonra da yol boyunca ticari hayvancılık ve tarım faaliyetleri başlıyor. Tüm bunların sonucu olarak kasabaların kurulması daha fazla insan yerleşimine neden oluyor. Ana yola ek şeklinde yan yollar inşa ediliyor ve bu süreç kendini tekrar etmeye devam ediyor.

AMAZON ORMANLARININ KADERİ: BR-319

Bu şekilde inşa edilen yollardan biri de BR-3019 yolu. 

1970'lerde askerler tarafından yapılan yol sonrasında kullanım dışı kalmış ve bakımsızlıktan ötürü çatlak ve çukurlar oluşmuş. Bir süre sonra da orman yolun önemli bir kısmını yeniden kaplamıştı.

Günümüzde sadece yağmur yağmayan zamanlarda belli kısımları kullanılan yolun bu bölümleri dahi yolculuk için son derece tehlikeli bulunuyor.

Devlet Başkanı Bolsonaro, BR-319'un gelişmiş bir "otoyol" olarak yeniden hayata geçeceğinin sözünü verdi. Bilim insanları ve ekolojistler, Kuzey Amazonlarını kuzey ve güney hattında boylamasına dik şekilde kesecek olan bu projenin Amazonların kaderini belirleyeceğini ve projeden vazgeçilmesi gerektiği konusunda uyardılar.

Bolsonaro, 2021 yılında yolun yeniden inşasına başlanacağını ve bölgedeki ekonomik kalkınma için bunun şart olduğunu söylüyor. 600 km'lik otoyol tamamlandığı takdirde Realidade şehri ile 2 milyon nüfuslu Manaus şehrinin bağlantısının yeniden kurulacağını belirtiyor. Otoyolun kullanılamadığı süreç içinde Manaus'a ulaşım havadan ve sudan sağlanabiliyordu.

YENİ BİR YOL, MÜTHİŞ BOYUTLARDA BİR ORMAN KAYBININ TETİKLEYİCİSİ OLUR

Amazon uzmanları, yeni bir yolun müthiş boyutlarda bir orman kaybının tetikleyicisi olacağını savunuyor.

Brezilya Ulusal Amazon Araştırmaları Enstitüsü'nde görev yapan ve yollar ile orman kaybı arasındaki bağlantıyı incelemiş olan Amerikalı ekolojist Philip Fearnside "Manaus'a uzanacak bir otoyol beraberinde çiftçileri, arazi spekülatörlerini ve kerestecileri getirir. Bunlar da geniş bir otoyolun sağlayacağı imkanlarla farklı noktalardan yağmur ormanlarının içine girmeye başlayacaktır." diyor.

2019 AMAZON'DA EN FAZLA YANGIN ÇIKAN YIL OLDU

Amazon ormanlarında özellikle geçtiğimiz Ağustos ayında 3 hafta söndürülemeyen yangınlar meydana gelmişti. Bu durumun arkasında Devlet Başkanı Bolsonaro'nun ekonomik faaliyetler adına bu yangınlara göz yumduğu eleştirileri sıkça dile getirilmişti. 

Tüm düyada endişe yaratan bu yangınlara Bolsonaro yönetiminin yeterli çabayı göstermediği tepkileri gelmişti.

Bolsonaro ise ülkesinin bölge kalkınmasını sağlama ve sanayisini geliştirme hakkı olduğunu söyleyerek, Brezilya'nın içişlerine karışılmaması gerektiği şeklinde savundu.

AMAZONLAR'DA ÖLÜM SARMALI TEHLİKESİ

Uzmanlar Amazon ormanlarının geri dönüşü olmayan noktayı geçmek üzere olduğunu belirtiyor. 

Sao Paulo Üniversitesi'nde iklim araştırmacısı olarak görev yapan Carlos Nobre, Amazon ormanlarının kendini yenileyebilme kapasitesinin sona ermek üzere olduğunu ve orman kaybı devam ederse "ölüm sarmalı" olarak bilinen bir sürece gireceğini belirtti.

Bu sarmal süreçte yağmur ormanları ağaçlanma olarak gerekli iyileşmeyi yeterli zamanda sağlayamadığı için kendiliğinden bölüm bölüm geniş ova ve çayırlara dönüşmeye başlayacak.

Nobre Amazonların yüzde 15-17'si hali hazırda tamamen yok edildi ve yüzde 25'lik bir bölümü de geri dönüşü olmayan noktaya çok yaklaşmış durumda olduğunu söylüyor.

Bu büyüklükteki arazide orman kaybının küresel ısınmaya da geri dönüşü olmayan etkileri söz konusu. Sera etkisi yaratan gazların yüksek miktarda salınımı ve yağmur ormanları tarafından yeterli emilim sağlanamaması ile küresel ısı seviyesinin ortalamada 1,5-2 derece artmasının kaçınılmaz olacağı kaydediliyor.

Brezilya hükümetine göre ise bu tip endişeler yersiz ve abartılı. 

'OTOYOL YAPIMI KAÇINILMAZ'

Organizasyonun başındaki isim Fernanda Meirelles yol projesinin her aşamasını kontrol edeceklerini ve gerekli yasal düzenlemelerin çıkarılması için her düzeyde baskı yapmayı sürdüreceklerini belirtiyor.

Euronews'in haberine göre, Amazonas Eyaleti Federal Savcısı Rafael da Silva Rocha "Alınan tüm kararlarda hükümeti çevre yasaları altında hareket etmesi için sürekli hesap verebilir bir noktada tutacağız ve sürekli hesap soracağız" diyor ve ekliyor: "Bu yolun bir zaman sonra yapımının kaçınılmaz olduğunu görüyoruz ancak bu inşaatın çevre ile uyumlu ve sürdürülebilir şekilde ilerlediğinden emin olmak için her şeyi yapacağız." dedi.

 

 

DAHA FAZLA