Amazon’da işçiler çalışırken ya uyuyakalıyor ya da düşüp bayılıyor

Amazon’da işçiler çalışırken ya uyuyakalıyor ya da düşüp bayılıyor

Dünyanın internet alışverişinde en büyük sitesi olan Amazon’da, işçilerin insanlık dışı koşullarda çalıştırıldığı ortaya çıktı.

Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi Amazon’da işçilerin ağır koşullarda çalıştıkları ortaya çıktı. Öyle ki, işçiler o kadar uzun saatler çalıştırılıyor ki ayakta uyuyakalıyorlar.

Sunday Mirror’dan Alan Selby, şirketin İngiltere Essex’teki deposunda işçi olarak 5 hafta çalıştı. Mağazaların satışları artırmak üzere büyük indirimlere gittiği ‘Kara Cuma’ Selby’nin son mesai günüydü.

DÜŞÜP BAYILANLAR VAR

5 haftalık Amazon işçiliği boyunca çalışanların koşullarını inceleyen ve fotoğraflayan Selby, bazı işçilerin haftada 55 saat çalıştırıldığını, zorunlu mesaiye kaldığını ve tuvalet molalarının sınırlı olduğunu yazdı. Her 30 saniyede bir paketleme yapmak zorunda olan işçileri ayakta uyurken fotoğraflayan Selby, çalışanların zorlu koşullara dayanamadığını, düşüp bayılanlar olduğunu aktardı.

İŞÇİLER SAKATLANIYOR

İşçilerin saat başına 8.20 pound kazandığı belirtilen haberde Selby’e saatte 120 paketleme yapma görevi verilmiş. Ancak işçilere bu rakamı 200’e çıkarma hedefi konuluyor. Selby, bir iş arkadaşının kendisine “Burada herkes çok zorlanıyor. Diz kirişim çekti ama devam etmek zorundayım. Bir arkadaşımın diz bağları zedelendi ve iki gün çalışamadı” dediğini yazdı.

AMAZON SÖMÜRÜYÜ NORMALLEŞTİRDİ

Evrensel’de yer alan habere göre Amazon ise konuya dair açıklamasında ağır sömürü koşullarını pişkince savundu. “Amazon tüm çalışanlarına güvenli ve pozitif bir çalışma ortamı sağlıyor” iddiasında bulunan kurum, “Birleşik Krallık’ta binlerce kalıcı iş yarattığımız için gururluyuz. Her şirket gibi belli bir performans seviyesi bekliyoruz. Hedefler, önceki işçilerimizin performansına göre belirleniyor” ifadeleriyle, yapılan sömürüyü ‘normalleştirdi’.

İŞÇİLER SÖMÜRÜLÜRKEN, AMAZON’UN CEO’SU DÜNYANIN ZİRVESİNDE!

Öte yandan dünyanın en zengini olan ABD'li e-ticaret devi Amazon'un kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Jeff Bezos'un serveti 100 milyar doların üzerine çıktı.

Forbes'un "Gerçek Zamanlı Dünyanın Milyarderleri Listesine" göre, dünyanın en zengin kişisi konumunda bulunan Bezos'un serveti bugün 2,3 milyar dolar artışla 100,4 milyar dolara ulaştı. Bloomberg Index'e göre Bezos bu yıl servetini 33 milyar dolar arttırdı.

En son 1999 yılında Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in serveti 100 milyar doların üzerine çıkarken, Bezos tarihte bu başarıyı yakalayan ikinci kişi oldu.