Amazon 'el değmemiş' değilmiş: Milyonlarca kişi yaşamış

Amazon 'el değmemiş' değilmiş: Milyonlarca kişi yaşamış

Yapılan araştırmalar, Amazon yağmur ormanlarının 'ıssız' kısımlarının Avrupalılar gelmeden önce bir milyon insana ev sahipliği yaptığı ortaya koydu.

İleri Haber

Uzun zamandır yerleşimin olmadığı düşünülen Amazon ormanlarında yapılan yeni keşifler, bölgenin bir zamanlar gelişen toplumlara ve milyonlarca insana ev sahipliği yaptığını kanıtlıyor. Yeni bulgulara göre, bir zamanlar Amazon'un ıssız bölümlerinde yaşayan bir milyon insan olduğu düşünülüyor.

Exeter Üniversitesindeki arkeologların liderliğindeki bir ekip olan Mato Grosso, Brezilya eyaletinde çalışarak, yağmur ormanlarının derinliklerinde gizlenmiş yüzlerce köyü ortaya çıkardı. Bu kazılar, jeoglifler olarak adlandırılan tahkimatın ve gizemli toprakların kanıtlarını içeriyor.

Bu keşif, milyonlarca insanın, yerli halkın çoğunu hastalık ve savaşın bir araya gelmesiyle ortadan kaldıran Avrupalıların gelmesinden önce Amazon'da yaşadığı teoriyi destekliyor.

‘HİÇ DOKUNULMAMIŞ DEĞİL’

Exeter Üniversitesi'nden bir arkeolog olan Dr. Jonas Gregorio de Souza, The Independent'e “Amazonia'nın insanlar tarafından hiç dokunulmamış bir cennet olarak düşünmesi doğru değildi” dedi. Nature Communications dergisinde yayınlanan bir çalışmada Dr. Gregorio de Souza ve meslektaşları, yaklaşık 1500 yılına kadar Kolomb öncesi “Dünya inşa kültürleri” tarafından işgal edilen 1800 km'lik güney Amazonia esintisini keşfettiklerini bildiriyor. Araştırmacılar geleneksel olarak bölgedeki nehir sistemlerine yakın bir yerde kalmış eski Amazon topluluklarının varlığını kabul ediyor.

SON BULGULAR 10 MİLYON KİŞİNİN YAŞADIĞI YÖNÜNDE

Avrupalıların gelişinden önce Amazon nüfusunun yaklaşık bir milyon olduğu tahmin ediliyor. Ancak yeni bulgular, Amazon'un işgalinin çok daha yaygın olduğunu ve yerleşimlerin iç bölgelere yayıldığını da gösteriyor. Bu, son tahminlere göre bölgenin nüfusunun Avrupa'ya varış sırasında on milyona yaklaştığı yönünde.

ÖNEMLİ KANITLAR BULUNDU

Araştırmacılar, 24 sahadan yapılan yüzey araştırmalarını gerçekleştirdikten sonra seramik, cilalı taş baltaları ve evsel atık döküntüleri dahil olmak üzere insan yerleşimi hakkında kapsamlı kanıtlar buldu. Aynı zamanda, düzenli olarak jeoglifler, dairesel veya altıgen şekiller içeren insan yapımı hendeklere de rastladı.

Bir bütün olarak Amazon ve Güney Amerika'nın diğer bölümlerinde olduğu gibi, Avrupalıların Portekizli kaşifler ve sömürgeciler biçimine gelmesi, bir zamanlar büyüyen bu toplumların çökmesine yol açtığı belirtiliyor.

İNSANLIK TARİHİNİ ANLAMAK İÇİN AMAZON’A BAKILMALI

Gregorio de Souza, Amazon'un çoğunun arkeologlar tarafından hala araştırılmamış olduğunu vurguladı. İnsanlık tarihini anlamak için Amazon gibi yerlerde yapılan kazıların önemli olduğu belirtildi.

Exeter Üniversitesi'nden bir takım üyesi olan Profesör José Iriarte, “Bu kadar zengin kanıt bulmuş olmaktan dolayı çok heyecanlıyız” dedi.

Independent’te yer alan habere göre Iriarte, “Amazon'un çoğu henüz kazılmamıştı, ama bizimki gibi çalışmalar, gezegendeki en büyük yağmur ormanlarının tarihi hakkında giderek daha fazla bilgiyi bir araya getiriyor” ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA