Amazon çalışanları için yasa taslağı

Amazon çalışanları için yasa taslağı

Online perakende devi Amazon’un çalışma koşulları ile ilgili hazırlanan yasa taslağı, işçilerin çalışma şartlarını bir kez daha gözler önüne serdi.

Verilen yasa taslağıyla milyar dolarlık Amazon’un bayram günlerinde izin, vardiyada yeterli uzunlukta mola ve uygun ücret şartlarını sağlamadığı bazı çalışanlarına saat başı yalnızca 11 dolar ödediği öğrenildi.

Sputnik’in haberine göre, şirketin ABD'deki merkezlerinde çalışanlarının bir bölümünün gıda yardımının da aralarında bulunduğu yardımlara başvurmak zorunda kalmalarının ortaya çıkmasının ardından senatör Bernie Sanders bir yasa önerisi hazırladı.

Şirketin sahibi Jeff Bezos'un adına atıf yapılan "BEZOS'u Durdur Yasası" taslağı ile kötü çalışma koşulları bir kez daha gündeme geldi.

TUVALETE GİTMEK İÇİN YETERLİ VAKİT YOK

İngiltere'de yapılan gizli bir araştırma, Amazon tarafından konulan ve neredeyse imkansız zaman hedeflerini tutturabilmek için çalışanların tuvalete gitmek yerine çöp kutularına ve şişelere idrar yapmak zorunda kaldıklarını ortaya çıkardı.

Araştırmanın yayımlanmasının farklı yerlerde ve değişik pozisyonlarda benzer durumun yaşandığı belirlendi. New York Post'a konuşan sürücüler, şirketin koyduğu zaman hedefleri ve bu hedefleri tutturamamaları halinde işten atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaları nedeniyle idrarlarını minibüslere yapıp daha sonra temizlemek zorunda kaldıklarını söylediler.

'HASTANEYE GİTMEDEN ÖNCE İŞİNİ BİTİR'

Farklı ülkelerdeki Amazon depolarında bugüne kadar bazıları basına da yansıyan iş kaynaklı pek çok yaralanma vakası meydana geldi.

İngiliz Mirror gazetesi muhabiri, kimliğini gizleyerek girdiği Amazon'da beş hafta geçirdikten sonra, yaralanmaların yanı sıra çalışanların iş yerinde çöktüklerini, panik atak, kas problemleri ve başka sağlık sorunları yaşadıklarını bildirdi.

Business Insider'a konuşan bir Amazon sürücüsü, elinin kapıya sıkışması nedeniyle tıbbi bakıma ihtiyaç duymasına karşın şirket yetkililerinin kendisine önce işi bitirmesi talimatı verdiklerini söyledi.

TATİL YOK

Amazon çalışanları, özellikle bayram ve tatil sezonlarında fazla mesai yapmaya zorlanıyor. ABD'deki çalışanların önemli bir bölümü ülkedeki en önemli ve ailelerin bir araya geldiği ender bayramlardan biri olan Şükran Günü'nde dahi izin kullanamıyor.

Daha önce, Kara Cuma ve Amazon Prime Day gibi büyük satış günlerinde greve giden işçilerin kötü çalışma koşullarını gösteren YouTube videolarının sayısı da her geçen gün artıyor.