Almanya'dan firari 4 askere sığınma hakkı

Almanya'dan firari 4 askere sığınma hakkı

Almanya'da bulunan ve haklarında Fethullah Gülen cemaatine yönelik soruşturma bulunan firari 4 askere sığınma hakkı verildiği belirtildi.

Almanya'da yayın yapan Der Spiegel dergisi, haklarında 15 Temmuz darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle Fethullah Gülen cemaatine üyelik suçlamasıyla soruşturma başlatılan eski Kara Harp Okulu Kurmay Başkanı Albay İlhami P. ve diğer üst düzey 3 askere sığınma hakkının verildiğini yazdı. 

Habere göre, AKP hükümetinin darbe girşiminin "elebaşlarından" olduğunu belirttiği İlhami P.'nin iadesini istediği ancak Almanya'nın iade taleplerini reddettiği vurgulanarak, olayın iki ülke arasında krize neden olduğu belirtildi.  "İlhami P. ve Türkiye'de darbeci olarak aranan 3 arkadaşına Almanya'da geçici koruma statüsü verildi" ifadesi kullanılan haberde, bu kişilerin Türkiye'ye iadesinin en az 3 yıl için mümkün olmadığı kaydedildi. 

"Alman polisler bana susmamı tavsiye etti" sözleri aktarılan İlhami P'nin 2017'nin ilkbaharında eski yarbay Atakan A, askerler İbrahim Y. ve Hasan E. ile Yunanistan’a kaçtığı, 12 Mayıs'ta Girit'ten sahte pasaportlarla Frankfurt'a giden Agean havayolu şirketine ait uçağa bindiği kaydedildi. Alman hükümetinin ise iddialar hakkında Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereği bilgi vermediği aktarıldı.