Almanya'dan askerlerini çekme kararı alan ABD, Polonya'daki asker sayısını artırmaya hazırlanıyor

Almanya'dan askerlerini çekme kararı alan ABD, Polonya'daki asker sayısını artırmaya hazırlanıyor

ABD, Polonya'daki asker sayısını artırmaya hazırlanıyor. Doğu Avrupa'da ABD Kolordu Komutanlığı kurulması gündeme gelirken Romanya hükümeti de ülkesinde daha fazla ABD askeri olmasını talep ediyor.

Almanya'yla Rusya arasındaki Kuzey Akım-2 işbirliğini gerekçe göstererek yaklaşık 12 bin askerini Almanya'dan çıkarmaya hazırlanan ABD, Polonya'daki askeri gücünü artırıyor. Romanya hükümeti de ABD askerlerinin ülkede konuşlanmasını istediklerini duyurdu.

Polonya Milli Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, NATO'nun Doğu Avrupa kanadında görev yapan tüm ABD güçlerinin bağlı olacağı bir ABD Kolordu Komutanlığı kurulacağını duyurdu.

BirGün'de yer alan habere göre, Polonya'ya en az bin ABD askerinin daha gönderileceğini bildiren Blaszczak, "Ülkemizde bulunan ABD Tümen Komutanlığı'na ek olarak ABD Kolordu Komutanlığı, Polonya'nın ABD ile olan ilişkilerindeki özel rolünü ve iyi derecedeki işbirliğini kanıtlamaktadır" açıklaması yaptı.

Bakan Blaszczak, ABD Başkanı Donald Trump ile Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda arasında imzalanan Polonya'daki ABD askerinin sayısının artırılmasına ilişkin anlaşma kapsamında planın hayata geçirileceğini kaydetti.

'ABD BİRLİKLERİ HER ZAMAN ROMANYA'DA HOŞ KARŞILANIR'

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de NATO'nun güneydoğu kanadını güçlendirmek için ülkesinde ABD askerlerinin konuşlanmasının uygun olduğunu söyledi. 2004 yılından bu yana NATO üyesi olan Romanya'da halihazırda ABD hava üssü ve bir füze kalkan üssü bulunuyor.

"ABD birlikleri her zaman Romanya'da hoş karşılanır" diyen Iohannis, Bükreş hükümetinin uzun süredir “Karadeniz bölgesinde daha fazla askeri birliğe ihtiyaç duyduğunu" dile getirdi. Iohannis, "Rusya'nın bölgedeki saldırgan davranışları karşı karşıya olduğumuz en büyük stratejik tehditlerden biri" açıklaması yaptı.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump, “Almanya, Rusya’ya enerji için her yıl milyarlarca dolar ödüyor ve bizim onları Rusya’dan korumamız gerekiyor. Bu da ne demek oluyor? Ayrıca Almanya NATO’ya ödemesi gereken yüzde 2’lik harcamayı yapmakta çok ihmalkar. Bu nedenle bazı askerlerimizi Almanya dışına taşıyoruz” diyerek askerlerin çekileceğini açıklamıştı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Almanya’daki yaklaşık 11 bin 900 askeri personelden 5 bin 600’ünün Avrupa’da yeniden konumlandırılacağını ve 6 bin 400 askerin ABD’ye geri döneceğini duyurmuştu.