Almanya’da TİS’te anlaşamayan mağaza çalışanları uyarı grevine çıktı

Almanya’da TİS’te anlaşamayan mağaza çalışanları uyarı grevine çıktı

Almanya’da örgütlü mağaza çalışanları TİS’te anlaşmazlık üzerine uyarı grevi yaptı. Dün yapılan greve kendi TİS süreçleri başlayan otobüs şoförleri de katıldı.

Almanya’da Birleşik Hizmet Sendikasında (Ver.di) örgütlü perakende satış çalışanları, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine uyarı grevi yaptı.

TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine yeni görüşme yaz sonrasına ertelenmişti. Yazın sona ermesiyle ile birlikte başta Kuzey Ren Vestfalya eyaleti olmak üzere birçok eyalet ve şehirde mağaza çalışanları dün uyarı grevlerine başladı.

İş bırakan emekçiler Stuttgart kentinde yürüyüş ve miting gerçekleştirdi. Mağaza çalışanlarının yanı sıra kendi TİS süreçleri de başlayan otobüs şoförleri de dayanışma için eyleme katıldı. Otobüs şoförleri de daha iyi ücret ve daha iyi çalışma koşulları talep ediyor. Ver.di binasında toplanan emekçilere salonlar dar gelince sendikanın önündeki alana çıkan emekçiler hep birlikte taleplerini haykırdı.

EYLEMLER ÇOK DİLLİ

Evrensel’den Ali Çarman’ın haberine göre; Almanya’nın 2 milyon üyeli ikinci büyük sendikası olan Ver.di de göçmen emekçilerin sayısı oldukça fazla. Ücretlerin düşük ve işin ağır olduğu bu alanda göçmen işçilerin yoğun olması eylemlerin de çok dilli ve çok kültürlü olmasını sağlıyor.

Emekçiler eylemde aynı zamanda geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Yunan Müzisyen Mikis Theodorakis’i kendi şarkılarıyla andı. Emekçiler şehir merkezinde bulunan eyalet parlamentosuna doğru yürüyüşe geçildi.

Parlamento binası önünde patronların tutumu ve onları destekleyen siyasi partiler protesto edildi.

Miting alanında sahneye çağrılan sendika ve işçi temsilcileri yedi dilde “Dayanışma kazandırır, yaşasın grevimiz” çağrısıyla birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekti.

‘SORUMSUZ DAVRANAN PATRONLAR’

Ver.di Baden Württember Eyalet Yönetimi adına konuşan Hanna Binder, “İşverenler sendikamızın ileri sürdüğü talepler doğrultusunda çözüme yanaşmıyor. Bugüne kadar ciddi müzakerelerden kaçtılar. Pandeminin en ağır olduğu günlerde dahi çalışan sizlere saygısızlık yaptılar. Hep birlikte haklı olan taleplerimizin arkasında olacağız” dedi.

Lüdwigsburg Otobüs Şoförleri İşçi Temsilciliği Başkanı olan Abdullah Taş da, “Ben uzun yıllardır bu alanda çalışmaktayım. Bazıları bizlerin grevine tepki gösterip ‘okullar açıldı, çocuklar okullarına nasıl gidecek’ demekte. Bizlerin çocukları yok mu? Biz bunu düşünmüyor muyuz? Her zaman olduğu gibi sorumsuz davranan patronlardır. İşçiler hakları olanı istiyor. Bugün harika bir tablo gördük. Greve çıkan veya çıkamayan bütün işçilere selamlar” ifadelerini kullandı.

Miting, uyarı grevlerinin önümüzdeki günlerde de devam edeceği vurgusuyla sona erdi.