Almanya’da CHP’ye karşı kullanıldığı iddia edilen casus yazılımın üreticisine baskın

Almanya’da CHP’ye karşı kullanıldığı iddia edilen casus yazılımın üreticisine baskın

Almanya polisi, Türkiye’ye casus yazılım sattığı ileri sürülen FinFisher isimli firmanın Münih bürosuna operasyon düzenledi.

Münih’te polis, casus yazılım ürettiği ileri sürülen FinFisher yazılım firmasının bürosuna baskın düzenledi. Münih Savcılığı şirket hakkında yurtdışına yasadışı satış suçlamasından soruşturma başlatıldığını duyurdu.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, bilgisayar ve cep telefonlarını izleme imkanı sağlayan ve truva atı denilen bilgisayar yazılımları geliştiren şirket daha önce Alman Federal Emniyet Teşkilatı'nın kullanması için de yazılım geliştirmişti. Münih Savcılığı ise şirket yöneticilerine dış ticaret yasasını ihlal suçlaması yöneltiyor.

FinFisher konuya ilişkin bir açıklamada bulunmazken, Almanya Özgürlük Hakları Cemiyeti (GFF) adlı dernek, FinFisher'i Türkiye'ye izinsiz yazılım satmakla suçladı. Soruşturmanın başlatılmasına neden olan suç duyurusunun da GFF tarafından yapıldığı öğrenildi. GFF hukukçularından Sarah Lincoln "Alman şirketleri baskıcı bir rejime maşalık yapamaz" diye konuştu.

‘CHP’YE KARŞI KULLANILDIĞI’ İDDİASI

GFF’nin iddiasına göre söz konusu yazılım şirketi, geliştirdiği casusluk programı Finspy 2017 yılında bir Türkiye’de bir web sayfasında kullanıldı. GFF söz konusu sayfanın Türkiye'deki muhalefet hareketi tarafından bir forum olarak kullanıldığı ifade etti.

2018 yılı Mayıs ayında Alman medyasında FinSpy casus yazılımının Türkiye'de Cumhuriyet Halk Partisi'ni izlemek üzere kullanıldığı iddiasını içeren haberler yayınlanmış, yazılımın CHP'nin "Adalet Yürüyüşü" sırasında CHP'li vekillerin akıllı telefonlarına bulaştırıldığı öne sürülmüştü. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bu iddialarla ilgili olarak " "Merak ediyoruz Alman hükümeti bunu Türkiye'de kime sattı?" sorusunu yöneltmiş, gerekirse Almanya'da Alman hükümetine karşı dava açacaklarını söylemişti.

İddialar üzerine dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Satın aldığımız veya gayriresmi alıp da kullandığımız hiçbir yazılım söz konusu olamaz" açıklaması yapmıştı.