Almanya ve Fransa’dan AstraZeneca aşısının durdurulması kararı

Almanya ve Fransa’dan AstraZeneca aşısının durdurulması kararı

AstraZeneca’nın geliştridiği Kovid-19 aşısının kullanımını durduran Almanya, kan pıhtısı riskini yükselttiği şüphesi sebebiyle bu kararı aldığını duyurdu. Fransa’da da AstraZeneca aşısı askıya alındı.

Oxford/AstraZeneca’nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının kullanımını geçici olarak durduran Almanya Sağlık Bakanlığı, bu kararı Alman araştırma kurumu Paul Ehrlich Enstitüsü’nün tavsiyesi üzerine aldığını duyurdu. 

Avrupa’da birçok ülke (Norveç, İzlanda, Danimarka, Hollanda, Bulgaristan, İtalya, Avusturya, Estonta, Letonya, Lükemburg, Litvanya) AstraZeneca aşısının kullanımını askıya almıştı. Bu ülkeler arasına Almanya da eklendi. 

Fransa’da ise Cumhurbaşkanı Macron, AstraZeneca aşısını yarın öğlene kadar askıya aldıklarını duyurdu. 

Evrensel’de yer alan habere göre bu konuya açıklık getiren AstraZeneca koronavirüs aşısından kaynaklanan kan pıjtılaşması riskine dair bir kanıtın olmadığını belirtti.  

Bu açıklamada “10 milyondan fazla kayıttan oluşan güvenlik verilerimizin analizi, AstraZeneca Kovid-19 aşısı ile herhangi bir belirli yaş grubunda, cinsiyette, toplulukta veya belirli bir ülkede pulmoner emboli veya derin damar trombozu riskinde artış olduğuna dair hiçbr kanıt göstermemiştir” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca, “Aslında, bu tür olayların gözlemlenen sayısı, genel popülasyona oranla aşılananlarda beklenenden önemli ölçüde daha düşüktür” denildi.  

DAHA FAZLA