Almanya seçimleri: Yüzde 25,7'ye ulaşan SPD seçimi kazandı

Almanya seçimleri: Yüzde 25,7'ye ulaşan SPD seçimi kazandı

Almanya Seçim Komisyonu, sosyal demokratların uzun bir aradan sonra seçimlerin galibi olduğunu açıkladı. Açıklamada SDP'nin oy oranının yüzde 25,7 olduğu belirtildi.

Almanya'da düzenlenen federal parlamento seçimlerinin geçici sonuçları açıkladı. Almanya Seçim Komisyonu'nun açıklamasına göre yarışı az bir farkla önde götüren Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) kazandığı belirtildi.

Pazar günü düzenlenen seçimlerde oy verme işlemi saat 18.00 itibariyle sona erdi. Almanya Seçim Komisyonu'nun paylaştığı ön resmi sonuçlara göre, yüzde 25,7'ye ulaşan SPD seçimlerin kazananı oldu. Partinin bir lideri Olaf Schoz henüz ön sonuçlar açıklanmadan önce ülkesinin kendisini başbakan görmek istediğini söylemişti.

MUFAZAKAR BLOKTA BÜYÜK OY KAYBI

Seçimin en büyük kaybedeni ise Angela Merkel dönemini kapatan muhafazakar blok. Zira Hristiyan Birlik Partisi, 2017 seçimlerine göre yüzde 8’den fazla oy kaybına uğradı ve 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana aldığı en kötü seçim sonuçlarıyla kaydedecek gibi görünüyor. Mektupla oy kullananların sayısının yüksek olması nedeniyle kesin sonuçların açıklanmasının uzun sürebileceği belirtiliyor.

'SEÇMEN BAŞBAKANLIK İÇİN BENİ SEÇTİ'

SPD'nin başbakan adayı 63 yaşındaki Olaf Scholz yaptığı açıklamada seçmenlerin kendisinin bir sonraki başbakan olmasını istediğini söyledi. Scholz "Seçmenler adalet ve iklim koruma istiyor ve SPD’yi savunduğu konular nedeniyle seçti" dedi ve SPD’nin seçimlerde büyük bir başarı elde ettiğini kaydetti. Scholz, ZDF kanalında yaptığı açıklamada "Almanya’da iyi bir pragmatik hükümetin kurulması için görevin kendisine verildiğini" söyledi.

'KOALİSYONU, BİRLİK PARTİLERİ LİDERLİĞİNDE KURMAK İSTİYORUZ'

SPD’nin ardından yüzde birlik oy farkı ile ikinci sırada yer alan Hristiyan Birlik Partisi'nin Genel Başkanı ve başbakan adayı 60 yaşındaki Armin Laschet de "Almanya’yı ileri götürecek bir koalisyon" kurmak istediğini ifade etti. Laschet, koalisyonu birlik partilerinin liderliğinde kurmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Laschet’in "geleceğin koalisyonu" ifadelerini kullanması FDP ve Yeşiller ile bir koalisyon sinyali olarak yorumlandı. Laschet "Almanya’yı bir arada tutmalıyız" diyerek "Bütün demokratların çaba göstermesine ihtiyaç olduğunu" belirtti.