Almanya Meclisi'nde gündem Türkiye'ye silah ambargosu

Almanya Meclisi'nde gündem Türkiye'ye silah ambargosu

Türkiye'ye silah ambargosu uygulanması teklifi bugün, Almanya federal meclisi'nde genel kurulda gündeme gelecek.

Almanya Federal Meclisi, Yeşiller ve Sol Parti'nin verdiği Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması teklifini bugün ilk kez genel kurulda gündeme alınacak.

Konuyla ilgili muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti tarafından hazırlanan iki ayrı önerge, meclis gündemine sunulacak. Yeşiller 2009 yılında verilen denizaltı satış izninin iptal edilmesini, Sol Parti ise Türkiye'ye silah satışlarının tümüyle sona erdirilmesini talep ediyor. Her iki önerge genel kurulda ele alındıktan sonra meclisin ilgili komisyonlarına havale edilecek. Önergelerin Ekonomi ve Enerji Komisyonu mu yoksa Dışişleri Komisyonu mu tarafından ele alınacağı ise henüz kesinleşmiş değil.

SOL PARTİ GENEL SİLAH AMBARGOSU TALEP EDİYOR

Hükümetten, parçalar, teknik bileşenler ve teknoloji dahil olmak üzere tüm savaş gemilerinin ihracatını durdurması talep eden Sol Parti Almanya'nın Türkiye'ye silah ambargosu uygulamasını istiyor. 

İhracat yasağının Türkiye'de silah endüstrisinde kullanılabilecek tüm ürün ve teknolojiler için geçerli olması istenilen önergede, Federal Hükümet'ten Avrupa Birliği nezdinde Türkiye'ye silah ambargosu girişimlerine engel olmaması, tersine aktif olarak buna taraftar olması talep ediliyor. Bu talep Türkiye'nin AB ülkeleri Yunanistan ve Kıbrıs karşısında gösterdiği "saldırgan" yaklaşımla gerekçelendiriliyor.
Önergede, Türkiye'nin "Kuzey Afrika'dan Orta Asya'ya uzanan bir, yeni Osmanlıcı büyük güç olma iddiası" taşıdığı ve Suriye, Libya, Dağlık Karabağ gibi savaş bölgelerine radikal İslamcı cihatçılar transfer ederek savaşın taraflarına askeri destek verdiği belirtiliyor.

YEŞİLLER DENİZALTI İHRACATI SONA ERDİRİLSİN İSTİYOR

Hükümet tarafından izni önceden verilmiş olan Türkiye'ye denizaltı ihracatının iptal edilmesi istenen Yeşiller Partisi'in önergesinde, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye silah ambargosu uygulamasını istiyor. Buna gerekçe olarak ise Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Doğu Akdeniz'de aylardır yaşanan sondaj krizi gösteriliyor. Ankara ile Atina arasındaki deniz yetki anlaşmazlığına dikkat çekilen önergede "Türkiye tarafından NATO ortağı ve Avrupa Birliği üyesi Yunanistan'a askeri tehditte bulunulmuş ve savaş gemileri Avrupa'nın sınırlarına konuşlandırılmıştır" deniliyor.

Önergede ayrıca "Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO ortağı ve AB üyesi Yunanistan'ı askeri olarak tehdit ederken, kendi ülkesinde temel insan hakları, hukuk devleti ve demokrasi standartlarını hiçe sayarken, Suriye ve Libya'da uluslararası hukuka aykırı siyasetini sürdürürken, Almanya'nın Türkiye'ye denizaltı teslimatlarına bağlı kalmaya devam etmesi güvenlik ve insan hakları politikaları bakımından sorumsuzca olacaktır" ifadelerine yer veriliyor.

Federal Hükümet'e donanma dahil olmak üzere Türkiye'ye tüm savaş silahı teslimatlarını durdurma çağrısı yapan Yeşiller, Ayrıca ThyssenKrupp Marine Systems tarafından üretilen 214 sınıfı 6 adet denizaltının 2009 yılında verilen izinlerinin iptal edilmesini istiyor. Hükümetten ayrıca Avrupa Birliği düzleminde Türkiye'ye silah ambargosu uygulanması için çaba göstermesi talep ediliyor.