Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Belarus misilleme olarak sığınmacıları Polonya sınırına yönlendiriyor

Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Belarus misilleme olarak sığınmacıları Polonya sınırına yönlendiriyor

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, AB'nin Belarus'a gelecek hafta yeni yaptırımlar uygulayacağını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Avrupa Birliği'nin (AB) Belarus'a gelecek hafta yeni yaptırımlar uygulayacağını söyledi. AB, Belarus hükümetini yürürlükteki yaptırımlara misilleme olarak sığınmacıları bilinçli bir biçimde Polonya sınırına yönlendirmekle suçluyor.

Rheinische Post gazetesine bir açıklama yapan Maas "Avrupa Birliği bakanları pazartesi günü yapacakları toplantıda insan kaçakçılığını doğrudan ya da dolaylı olarak destekleyen kişilere yönelik yaptırımları genişletecek" dedi. Yaptırım uygulanacak kişiler için kapsamlı bir listenin kısa süre içinde hazırlanacağını söyleyen Maas havayolu şirketlerinin de yaptırıma maruz kalabileceğinin sinyalini verdi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Maas, Belarus'a seferi olan tüm havayolu şirketleriyle temas halinde olduklarını söyledi. Bu temasların sonuç verdiğini belirten Maas, Türk Hava Yolları'nın Belarus'a uçuşlarda Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarını uçağa almamasını örnek olarak verdi. Maas "Tüm havayolları şirketlerinin, suç teşkil eden insan kaçakçılığına yardım etmesi halinde bunun sonuçlarıyla karşılaşacaklarını bilmesi gerekir, buna hava sahasını kullanma hakkı ve iniş izinlerine yönelik yaptırımlar da dahil" dedi.