Almanya Başbakanı Merkel, Erdoğan'la görüştü

Almanya Başbakanı Merkel, Erdoğan'la görüştü

Almanya Başbakanı Merkel ile AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, video konferans yoluyla bir görüşme yaptı. Merkel, AB ile Türkiye arasında istikrarlı ve yapıcı ilişkilerin önemine vurgu yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dün akşam bir video konferans görüşmesi yaptı.

Almanya hükümetinden yapılan açıklamada, görüşmede yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinin beraberinde getirdiği sınamalar konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu, bunun yanı sıra bir dizi ikili ve uluslararası konunun ele alındığı kaydedildi.

Açıklamada, "Başbakan Merkel, Doğu Akdeniz'de son dönemdeki olumlu sinyal ve gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi, tartışmalı konularda şimdi diyalog yoluyla ilerleme sağlamanın önem taşıdığını vurguladı" denildi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Merkel'in AB ile Türkiye arasında istikrarlı ve yapıcı ilişkilerin önemine de vurgu yaptığı kaydedildi.

ERDOĞAN'DAN TÜRKİYE-AB ZİRVESİ TALEBİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise görüşmede Türkiye ile Almanya arasında işbirliğinin geliştirilmesi, Türkiye-AB ilişkileri ve bölgesel konuların değerlendirildiği bildirildi.

Erdoğan'ın görüşmede Türkiye-AB ilişkilerini olumlu bir gündemle ilerletmeye kararlı olduklarını belirttiği ve mart ayında düzenlenecek AB liderler zirvesi öncesinde temasların artırılarak teknik görüşmeler yapılmasını temenni ettiklerini dile getirdiği bildirildi.

Aralık ayında düzenlenen AB liderler zirvesinde, Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye yaptırımların çerçevesinin genişletilmesi konusunda karar mart ayındaki zirveye bırakılmıştı.

Erdoğan'ın, 18 Mart Mutabakatı'nın güncellenmesi için gerekli çalışmalara bir an önce başlanması gerektiğini ifade ettiği, ayrıca Portekiz'in dönem başkanlığı bitmeden bir Türkiye-AB Zirvesi düzenlenmesi beklentisini yinelediği kaydedildi.