Alman metal işçilerinden büyük kazanım: Haftalık iş saati 28 saat

Alman metal işçilerinden büyük kazanım: Haftalık iş saati 28 saat

Almanya’da metal işkolunda anlaşma sağlandı. Anlaşmada yüzde 4,3 zam ve haftalık çalışma süresinin 28 saate düşürülmesi talepleri kabul edildi.

Almanya’da 3,9 milyon metal ve elektronik işçisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmesinde anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre, Nisan 2018’den itibaren ücretlere yüzde 4,3 zam yapılacak. Haftalık çalışma süresinin esnek şekilde 28 saate düşürülmesi talebi de işverenlere kabul ettirildi.

Evrensel'den Yücel Özdemir'in haberine göre, Almanya’da 3,9 milyon metal ve elektronik işçisini kapsayan toplu sözleşme görüşmesinde uzlaşma sağlandı. Stuttgart’ta 16 saat boyunca süren çetin pazarlıkların ardından varılan anlaşmayı sendika “önemli bir kazanım” olarak değerlendirdi. Bütün eyaletler için geçerli olacak şekilde Baden-Württember eyaletinde IG Metall sendikasıyla işverenler örgütü Gesamtmetall arasında pilot olarak seçilerek yapılan görüşmelerde 27 ay boyunca geçerli olacak anlaşmada ücretlere Nisan 2018’den itibaren yüzde 4,3 zam yapılacak. Daha önce yüzde 2-3 arasında zam teklifi yapan işverenler, anlaşmanın yüzde 4.3 ile sonuçlanmasını kendileri için ağır olduğunu ileri sürdüler.

GREV DALGASI ÜLKEYİ SARMIŞTI

Görüşmeler öncesinde Almanya’da tam anlamıyla metal işçilerinin estirdiği bir grev dalgası ülkeye egemen olmuştu. 2 Ocak’ta başlayan uyarı grevlerinin ardından 2 Şubat’ta 24 saatlik grevler yapılmıştı. Grevlere Almanya genelinde 1 milyondan fazla işçi katılmıştı. İlk kez 24 saatlik greve çıkan metal işçileri taleplerinin karşılanması konusunda kararlı olduklarını göstermişlerdi. Sendikanın özellikle haftalık çalışma süresinin isteyenler için 28 saate düşürülmesi konusunda geri adım atmaması bir kazanım olarak değerlendirildi.