ALİKEV'den Ali İsmail'in engellenmek istendiği maratonla ilgili açıklama

ALİKEV'den Ali İsmail'in engellenmek istendiği maratonla ilgili açıklama

İstanbul Maratonu’nda, üzerinde Ali İsmail Korkmaz’ın resmi bulunan tişörtleri giyen yurttaşların polis tarafından engellenmesiyle ilgili Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV) tarafından bir açıklama yapıldı.

39. İstanbul Maratonu, bu yıl “Çocuklarımızın geleceği için koşuyoruz” temasıyla gerçekleşirken; maraton boyunca, üzerinde Haziran Direnişi döneminde katledilen Ali İsmail Korkmaz’ın resmi bulunan tişörtleri giyen yurttaşların alana girmesi ve koşması polis tarafından engellenmeye çalışıldı.

Konuyla ilgili ALİKEV tarafından yapılan açıklamada, "Katilleri yargı önünde cezalandırılmış bir gencin fotoğrafının olduğu tişörtü giymek suç mudur?” diye sorulurken, yaşananların ne spor ahlakı, ne de insani tavır ile örtüşmediği belirtildi. Açıklamanın tamamı şöyle:

“Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV); olarak bu sene de İstanbul Maratonu’nda güzel bir heyecanı birlikte yaşadık. Emel Anne’miz öncülüğündeki gönüllülerimiz ile lise ve üniversite öğrencilerine burs desteği sağlamak için koştuk. Değerli destekçilerimizin katkılarıyla hızla büyüyen Ali İsmail Korkmaz Burs Fonu ile her geçen gün daha çok öğrenciye ulaşıyoruz. Bu konuda her gün daha çok heyecanlanıyor, daha çok çalışıyoruz.

Fakat dün, tüm bu güzel tabloyu bozan üzücü hadiseler de yaşadık. Koşucularımız bu seneki maraton sırasında içimize sindiremediğimiz çeşitli engellemeler ile karşılaştı. Sabahın ilk saatlerinde koşucularımız üzerinde Ali İsmail Korkmaz’ın resmi olan tişörtleri giydiği gerekçesiyle güvenlik güçleri tarafından, birlikte omuz omuza durduğumuz kardeş sivil toplum kuruluşlarıyla buluştuğumuz alana sokulmadı; yanımıza ulaşmalarında zorluk çıkarıldı.

Bu tutum, koşu sırasında da devam etti. Birçok koşucu arkadaşımızın önüne geçilip durdurularak zorla tişörtü çıkarılmaya çalışıldı. 42 km koşusuna aylardır hazırlanan koşucularımızın, zamanla ve kendileriyle yarışma hedefleri hiçe sayılarak güvenlik güçleri tarafından bitiş çizgisine 400 metre kala yolları kesilip tişörtleri zorla çıkartıldı.

Bu durum; sporcuların engellenmesi, yarışın sabote edilmesi olarak tarihe geçmiştir. Koşu atmosferi bozulmuş, aylardır yapılan antrenmanlar hiçe sayılmıştır. Tüm güçlüklere rağmen koşucularımızın tamamı bitiş çizgisine varmıştır.

Hatırlatmak isteriz ki; Ali İsmail Korkmaz Vakfı, 21.05.2014 tarihinde kurulmuş ve Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış resmi bir kurumdur. Üç yıl içerisinde yaptığı faaliyetler kamuoyunun gözü önünde ve yetkili kurumların gözetiminde yapılmıştır. Şeffaflık temel ilkemizdir. Gelir kaynağı gönüllü bağışçılardan toplanan bireysel bağışlardan oluşmaktadır.

Bu sene 39’uncusu düzenlenen İstanbul Maratonu’na katılan onlarca sivil toplum kuruluşundan biridir. Bütün sivil toplum kuruluşları da maratonlara kendi tişörtleri ile katılarak farkındalık sağlamayı amaçlar.

Engellenen maraton tişörtlerinde; Ali İsmail’in toplumsal fayda için çalıştığı kısacık gençliğini, sivil topluma adadığı düşlerini tariflediğimiz “Gençler İsterse Düşler Gelecek Olur” sloganı ve Ali İsmail’in gülen yüzü yer almaktadır. Katilleri yargı önünde cezalandırılmış bir gencin fotoğrafının olduğu tişörtü giymek suç mudur? Ali İsmail’in anısını yaşatmak için ailesi tarafından kurulan Ali İsmail Korkmaz Vakfı’na yaşatılan bu tablo ne spor ahlakı ne de insani tavır ile örtüşmemektedir.

12 Kasım günü gönüllü koşucularımıza emniyet güçleri tarafından yapılan fiziki ve psikolojik baskı; onlarca ülkeden gelen binlerce Türkiyeli ve yabancı koşucunun yer aldığı bir yarışın demokratik, barışçıl ve iyilik peşinde koşan yaklaşımına gölge düşürmüştür; asla kabul edilemez. Bu davranışı kınıyoruz. 39. Vodafone İstanbul Maratonu bu olumsuz uygulama ile tarihe geçmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Spor İstanbul ve İstanbul Emniyetini konu ile ilgili açıklama yapmaya davet ediyoruz.

ALİKEV olarak gelecek seneki maraton organizasyonuna aynı heyecan ve çalışkanlıkla hazırlanacağız. Gelecek yıllarda söz konusu olumsuz durumun bir daha yaşanmayacağını umut eder; tüm koşucularımıza, bağışçılarımıza, binlerce mesaj atarak desteğini gösteren kamuoyuna teşekkür ederiz.”

DAHA FAZLA