Ali Babacan partisinin kuruluş dilekçesini verdi

Ali Babacan partisinin kuruluş dilekçesini verdi

AKP’den istifa ederek parti kurma hazırlığına giren Ali Babacan, yeni partisinin resmi kuruluş dilekçesini bugün İçişleri Bakanlığına verdi.

AKP’den istifa ederek parti kurma hazırlığına giren ekonomiden sorumlu eski başbakan yardımcısı Ali Babacan'ın siyasi partisi için İçişleri Bakanlığına resmi başvuru dilekçisi verildi. Partinin adının Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) olduğu kesinleşti.

Ali Babacan, Fox TV'de 'Çalar Saat' isimli programda İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı. “90 kurucumuzla beraber kamptaydık" diyen Babacan, bütün belgeleri kayıt altına aldıklarını ve bu sabah da İçişleri Bakanlığına resmi heyetinin dilekçe vereceğini söylemişti.

'KORKU SİYASETİ VAR'

Babacan, “Korku siyaseti var. Biz Türkiye için refah seviyesi çok daha arttığı, insanların korkmadan geleceğini planladığı bir Türkiye istiyoruz. Bunları yapmazsak Türkiye çok daha kötü günleri görür" diye konuştu.

Parti paylaşımında birinci sayfada basın özgürlüğüne yer vereceklerini söyleyen Babacan, “İfade özgürlüğü olmayınca problemleri dile getiremiyorsunuz. Problemlerini tartışmayan bir ülkenin sorunları çözmesi mümkün değil. Sorun var diyeni susturuyorsanız bir şekilde o ülke sorunlarını konuşamıyor demektir. Aynı hastalığını inkar eden bir hasta olarak düşünün. Tedaviyi reddettiği için bir türlü iyileşemiyor. Türkiye'nin şu anki sorunu bu” şeklide konuştu.

'SORUNLARIN TEMELİNDE KÖTÜ YÖNETİM YATIYOR'

Son dönemlerde gazetecilerin tutuklanmasına değinen Babacan, “Her devletin kendi güvenliği ile ilgili bazı refleksleri olabilir. Ancak bunun gelişmiş ülkelerde nasıl uygulandığına bakmak lazım. Almanya'nın Fransa'nın bir güvenlik riski yok mu? Bu olmasına rağmen basın özgürlüğü nasıl beraberce ele alınıyor buna bakmak lazım. Türkiye'deki sorunların temelinde kötü yönetim yatıyor” diye belirtti.

'MECLİS’İN BİR DENETİM GÜCÜ VARDIR'

Babacan, "Sistem kısmı çok önemli ama bütün suçu da sisteme atmayalım. Sistem değişmeden önce de bu sorunların çoğu vardı. Meclis'in bir denetim gücü vardır. Yeni sistemde de Meclis'in bu fonksiyonunun çalışıyor olması lazım. Sistemdeki yeri önemsizleşmiş durumda Meclis'in. Bu kadar büyük bir potansiyel varken Türkiye'nin içinde bulunduğu şartları bu ülke hak etmiyor" ifadelerini kullandı.

'KAVGA ÜZERİNDEN SİYASET YAPMAK İSTEMİYORUZ'

"Siz Erdoğan ile mücadele edebilir misiniz" sorusuna dair Babacan, “Bizim hedefimiz Türkiye'nin sorunlarıyla, biz kişilerle uğraşmayacağız. Biz ülkenin meseleleriyle uğraşacağız. Rakip olacağız doğru ama biz mevcut siyasi partilerin hepsine de rakip olarak çıkıyoruz. Hedefimiz sadece o parti ve o partinin tabanı değil. Siyasi partinin tam ortasında ve ana akım bir siyasi hareket başlatıyoruz” yanıtını verdi.

Babacan, “Geçmişinde mutabakat zor ama ortak bir Türkiye geleceği etrafında insanlarımızın buluşmasının mümkün olduğunu görüyoruz. Farklı kesimlere baktığınızda hepsinin hedefi aslında ortak. Bizimle uğraşacaklar, biz de onlara gerekli cevapları vereceğiz, kuşkusuz ama kavga üzerinden siyaset yapmak istemiyoruz" diye konuştu.