Alevilerin kutsal mekanı Munzur Gözeleri'ne yapılaşma tehdidi

Alevilerin kutsal mekanı Munzur Gözeleri'ne yapılaşma tehdidi

Dersim'de Alevilerin kutsal mekanı olan Munzur Gözeleri, "peyzaj projesi" adı altında yapılaşmaya açılmak isteniyor.

Dersim'de kent merkezi ile Ovacık İlçesi arasında uzanan Munzur Milli Parkı içerisinde yer alan ve 1. Derece Sit Alanı olan Munzur Gözeleri, "Munzur Gözeleri Peyzaj Projesi" adı altında Fırat Kalkınma Ajansı tarafından yapılaşmaya açılmak isteniyor.

Alevilerin kutsal mekanı olan bölgede gerçekleştirilmek istene projenin taslağına göre, alanda bir amfi tiyatro, çocuk oyun alanı, yaklaşık 20 kişilik bir misafirhane, mangal istasyonu, mesire alanı ve müze gibi yapılar yapılması planlanıyor.

Diken'den Rıfat Doğan'ın haberine göre, Dersim'de başta Tunceli Barosu ve Ovacık Belediyesi olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluş projeye tepki gösteriyor. 

'BÖLGENİN TİCARİ VE TURİSTİK FAALİYETLERE KAPATILMASI GEREKİYOR'

Tunceli Barosu Başkanı Barış Yıldırım, bölgenin sit alanı olduğunu ancak Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun alanın statüsünü değiştirmek amacıyla bir çalışma başlattığını belirterek, projeye neden karşı çıktıklarını şu şekilde anlattı:

1. derece doğal sit alanları Kültür ve Tabiat Koruma Yüksek Kurulu ilke kararına göre kesinlikle bilimsel çalışmalar dışında başka hiçbir çalışmaya etkileşime açılmayacak alanlardır. Burada turizm yapılamaz. Orada yapılaşmaya gidilemez. Bölgenin temel kaynak değeri durumunda olan Munzur Gözeleri’nin yoğun bir şekilde kirletilmesi söz konusu. Oraya piknik amaçlı giden insanlar, çöplerini ve atıklarını orada bırakıyorlar ve en başından beri su kaynağının kirletilmesinden kaynaklı olarak su ekosistemi bozuluyor. Bizim itirazımız oranın bütün olarak ticari ve turistik faaliyetlere kapatılmasıdır. 1. Derece doğal SİT alanlarında olması gereken budur zaten. Projede ise bunun aksine turizmi teşvik edecek yapılar söz konusu. Mevzuata da aykırı bu durum. Alevilerin kutsal bir ibadet mekanı olmasından dolayı biz bu projeye karşıyız. O bölgenin insan etkileşiminden arındırılması lazım. Yoksa geri dönülemez tahribatlara yol açıyor.

'BÖLGE UZUN BİR SÜREDİR İNSAN BASKISI ALTINDA'

Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise, projenin uygulanmaması ve alternatif yolların bulunması amacıyla çaba sarf ettiklerini belirterek şunları söyledi:

Ben de o toplantılara katılan biriyim. Bu projeye dair tartışmaları sürdürüyoruz. O bölge çok uzun süredir insan baskısı altında olan bir yer. Özellikle yaz döneminde bin ile 2 bin insanın geldiği bir alan o yüzden doğal yapısı da çok bozuldu ve tahrip oldu. Bizim de bakış açımız şu: Oranın kutsallığına dokunmayacak, inanç ayağını ve doğasını koruyacak bir yol bulunmalı. İlçemizi ziyareti sırasında ben bu taslak proje hakkında vali bey ile görüştüm ve yapılması halinde o projenin oraya zarar vereceğini ve sıkıntılar yaratacağını söyledim. Vali bey de ‘Böyle bir proje oraya uygun bir proje değil’ dedi. Yetkililerle görüşmelerimiz devam ediyor. Bizim de nasıl bir alternatifimiz olabilir, nasıl bir yol izlemeliyiz üzerine Munzur Özgür Aksın Platformu’nun ve Dersim Barosu’nun da içinde olduğu çeşitli yapılarla meclis toplantılarımız oldu. Çeşitli fikirler var. Sonuç olarak insanlar oraya gidiyor, piknik de yapıyor, ibadetini de yerine getiriyor. Bu saatten sonra insanlara gitmeyin diyemezsiniz. Dolaysıyla izlenecek yol haritası üzerinde tartışmalar sürüyor. Bana göre orada, inanç büyükleri, dedeleri, peyzaj mimarlarıyla ve diğer işin ehli insanlarla yapılacak görüşmelerden sonra o bölgenin dokusunu bozmadan bir düzenleme yapılabilir.

'PROJE VALİ TARAFINDAN YETERSİZ BULUNDU'

Öte yandan Fırat Kalkınma Ajansı yetkilileri ise projenin daha önceden hazırlandığını belirterek, "Munzur Gözleri ile ilgili Ajansımızca hazırlandığı söylenen proje zamanında Ovacık Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanmış, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun onayından geçmiştir” ifadelerini kullandı. 

Projenin Vali Tuncay Sonel tarafından yetersiz bulunduğunu söyleyen ajans yetkilileri, "Munzur Gözlerinin doğal dokusuna zarar verilmeden bir peyzaj projesinin yapılması halen Ajansımız gündemindedir. Ancak burada da Ajansımız proje hazırlayan değil projeyi finanse eden konumda olacaktır” ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA