Albayrak'tan enflasyon yorumu: Gülüyorum...

Albayrak'tan enflasyon yorumu: Gülüyorum...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyon rakamlarının tahminlerinin üzerinde gelmesine ilişkin “Eylül ayı en zor ayımız olacaktı. Sonrasında yolunu bulacaktı demiştik zaten" şeklinde açıklama yaptı. Albayrak, enflasyon rakamları ortadayken “Türkiye ekonomisinin durumu sağlam” sözleri şaşkınlık yarattı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, A Haber canlı yayınında beklenenin üzerinde gelen enflasyon rakamlarına ilişkin soruları yanıtladı.

TÜİK’in bugün açıkladığı %25’lik enflasyon rakamlarını değerlendiren Albayrak fıkra gibi bir savunmayla yüksek gelen verileri gerekçelendirmeye çalıştı.

Albayrak’ın açıklamasından satır başları şöyle:

-Eylül ayı en zor ayımız olacaktı. Sonrasında yolunu bulacaktı demiştik zaten. Eylül'deki fahiş fiyatlama algısı enflasyona yansıdı.

-Dolar 8.00-8.50'dan bu noktalara geldi. Bu anlamlı şekilde düşeceğini görüyorduk. Maliyetlerde, enflasyonda Eylül ayına kıyasla Ekim ayında durumunu gördük. 2018'in Ekim ayı 2017'nin Ekim ayına yakın.

-Kasım, Aralık'ta fiyatlama davranışları normalleşecek.

-Mobilya sektörü ciddi bir şekilde olumlu seyrederken, sunta sektöründe fiyatlar doğru değil. Alt sektörlere kadar oyun markajına devam ediyoruz

-Türkiye ekonomisinin temelleri, dinamikleri çok sağlam.

-Kura dayalı hammadde fiyatlarında iyileşme yaşandı. Özellikle birçok sektörde pozitif iyileşme devam ediyor.

-Kasım ve Aralık için olumlu göstergeler bizi bekliyor. Yıl sonu hedefleri de inşallah yakalayacağız.

%25 ENFLASYONA 'OLUMLU SEYİR' DEDİ

-Birçok anlamda enflasyonla mücadeleyi görüyoruz. Pozitif seyrin Ekim ayında devam ettiğini...

-Giyim beyaz eşyada ise Kasım ayında iyileşmeyi göreceğiz. Ortaya koyulan rakamlar Kasım-Aralık ayları için trendin gayet olumlu olduğu ve yıl sonu hedeflerini yakalayacağımızı görüyoruz.

GÜLÜYORMUŞ...

-Gülüyorum…Türkiye'de herkes her şeyden anlıyor. Hiçbir ürün satışı gerçekleşmezse siz devlet anlamında hangi üründen vergi alacaksınız. Ama adımlar atarsanız piyasa, reel sektör canlanmış olur. Bütçenize de katkısı olur. Gayet iyi gidiyor. Gelir kısmında da pozitif gidiyor.

-İmar barışı, bedelli askerlikte beklediğimizin üstünde bir durum görüyoruz. Bu da pozitif bir şey.

-Gerek kur gerek ham madde fiyatlandırmaları iyileşme söz konusu. Petrolde de 85 dolardan, 72 dolarlara düştü. Tepedeki yöneticilerle konuştuğumuzda beklentiler açısından daha düşük seyirde göreceği yönünde. Bu bir gönüllük ilkesi. Özellikle gıda ve giyimde çok yakın takip ediyoruz 2500 firmayı geçti enflasyonla mücadele. Bazen hafta sonları dolaşıyorum bakıyorum. Vitrinlerimizde baya görüyorum. Ben de bakanlığımız da takip ediyor. Kasım ve Aralık'ta daha çok ortaya çıkacak.

AYNI NAKARATLAR: 'NORMALLEŞECEK, DÜŞÜŞ OLACAK, İYİ GİDİYORUZ, EKONOMİMİZ SAĞLAM...'

-Normalleşmenin en önemli adımlarından biri bankacılık sektöründe somut bir şekilde başladı. Yüzde 30-40-50'lere faiz sarmalının olduğu bir iklimden geldik. Yüzde 30'un altına düşmüş durumda, yüzde 20'lerde.

-Bankacılık sektöründe Ekim ayı iyi geçti, Kasım ayında daha iyi olacak

-2019 enflasyonla mücadele kapsamını da yakında açıklayacağız.

-Özellikle dört önemli sektörümüzle toplantı yaptım. Bölgesel alanda en güçlü olan sektörlerimiz. Otomotiv zaten en önemlilerden. Yeni ticaret dengesinin yaşandığı dönemde çok iyi takip etmemiz lazım. Çok dikkatli bir stratejik bir planlama ile yürüyeceğiz. 2019 daha güçlü ve pozitif bir yıl olacak.

-Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden birisi olan biz küresel ve bölgesel ekonomik ve siyasi gelişmeleri çok stratejik bir akılla yönetmemiz gerekiyor.

-Türkiye temel ekonomik dinamiklerini hiçbir somut adımdan taviz vermeden, piyasaların, reeel sektörün önünü açarak maksimum çalışacağız."

DAHA FAZLA