Albayrak'ın Yeni Ekonomi Programı piyasaları ikna edemedi

Albayrak'ın Yeni Ekonomi Programı piyasaları ikna edemedi

Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) ne iç ne de dış piyasaları ikna etti. YEP'e ilişkin değerlendirmede bulunan Kozanoğlu "Albayrak’ın açıklamaları, ne iç piyasayı ne de uluslararası piyasayı inandırmış görünüyor" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak uyguladıkları ekonomi politikaları sonucu ülkeyi sürükledikleri krizi aşma iddiasıyla görücüye çıkardıkları Yeni Ekonomi Programı'nı (YEP) açıkladı. Yeni Ekonomi Programı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Hayri Kozanoğlu, “Yeni Ekonomi Programı'yla, bir şekilde Türkiye ekonomisinin krize girdiği resmen ilan edilmiş oldu. Çünkü hatırlanırsa Cumhurbaşkanı bunun bir manipülasyon olduğunu ve krizden söz edilemeyeceğini söyledi.

Halbuki Berat Albayrak’ın açıklamalarından anlaşılıyor ki 2018’in ikinci yarısında, yani önümüzdeki aylarda Türkiye eksi büyüme yaşayacak. Kendi öngörüleri dahi 2019 yılında büyümenin sadece 2.3 olacağı gösteriliyor. Bu da Türkiye’de bizim uzun süredir uyardığımız durgunlukla enflasyonun bir arada yaşanması yani stagflasyon olmasının gerçekleşme yolunda olduğunu gösteriyor” dedi.
 
'İŞSİZLİK YÜKSELECEK'

Ekonominin yavaşladığı hatta eksi yönde büyüme kaydettiği durumlarda cari açığın düşük olacağını kaydeden Kozanoğlu, “Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın kendi açıklamaları dahi işsizliğin önümüzdeki yıllarda yükseleceğini gösteriyor. Bu yıl 11.3 olarak yılın bitirilmesi, 2019 yılında 12.1, 2020 yılında 11.9 olması öngörülüyor. Benim tahminime göre 2018 yılında işsizlik yüzde 15’e kadar çıkacak. Ama bunun ötesinde kendi öngörüleri dahi önümüzdeki üç yıl içerisinde işsiz yurttaşlarımıza iş bulmak bir yana işsizler ordusuna yeni yurttaşlarımızın katılacağını ifade ediyor” diye belirtti.

'KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİR DÜŞTÜ'

İktidarın uzun yıllar böbürlenme kaynağının kişi başına düşen dolar gelirinin rakamsal verileri olduğunu vurgulayan Kozanoğlu, “Hatırlanırsa 2013 yılında kişi başına gelir 12 bin 500 dolara kadar çıkmıştı. Şimdi Berat Albayrak’ın açıklamaları 2018 yılında yani içinde bulunduğumuz yılda bunun 9 bin 300 dolar civarında olacağını 2019’da 9 bin 600 dolar civarına erişeceğini düşünüyor. Ben bunların da gerçekçi olduğunu düşünmüyorum ama kendi tahminlerim Türkiye’de kişi başına gelir ne yazık ki 10 bin doların altına düşmüş bulunuyor. Ve önümüzdeki 10 yıl boyuncu kişi başına gelirin 10 yıl önceki düzeye çıkması kendi hesaplarına göre bu sayı imkânsız görünüyor. Ekonomi ne yazık ki bu kadar kötü bir durumda” diye konuştu.

'YURTTAŞIN CEBİNDEN BANKALAR KURTARILACAK'

Kozanoğlu, yapılan açıklamalardan da banka bilançoları ve alacakların tahsil edilmeleri noktasında ciddi sıkıntılar yaşandığının görüldüğünü ifade ederek, “Buna çözüm olarak bankaların bilançolarını rahatlatacağız şeklinde açıklamalar yapmışlardı. Bunu yapmaları çok büyük kaynaklar istiyor. Yani bir kere daha vergi mükellefi yurttaşlarımızın, bizlerin cebinden bankaların kurtarılması söz konusu. Bunun bütçede görülmesi lazım. Bütçede çok büyük açığa neden olabilecek bir uygulama buna da bir kaynak ayrıldığını göremiyoruz. Bütçe açığının azalacağına dair sözler var. Bu açıdan da bakıldığında uygulanan Yeni Ekonomi Programı bankacılık sektörü açısından da bakıldığı zaman hiç gerçekçi çözüm üretiyor gibi görünmüyor” diye aktardı.
 
'AÇIKLAMALAR NE İÇ NE DE DIŞ PİYASAYI İKNA ETTİ'

Artı Gerçek'te yer alan habere göre rakamlar ne olursa olsun liyakatın geçerli olmadığını dile getiren Kozanoğlu, “Yani ekonomi bürokrasisi dahi kamu yönetiminde laik olanların laik olduğu yere getirilmediği, kurumsal yapıların ve kurumsal özelliklerinin muhafaza edilemediği, insan hakları ve özgürlüklerinin olmadığı bir ülkede zaten başarılı bir ekonomiden de bahsetmek mümkün değildir. Benim değerlendirmelerimi bir yana bırakın bu programın piyasaları ikna edeceği, döviz kurunun düşeceği, faizlerin rahatlayacağı ön görülüyordu. Şu bir gün içerisinde gözlemimiz bunun gerçekleşmediği yolunda. Açıklanan programa göre 2019 yılında döviz kuru 5.60 olacak. Bunun gerçekleşmesi için bugünden başlayarak dövizin rahatlaması beklenirdi ama ne yazık ki böyle bir durumla da karşı karşıya değiliz. Berat Albayrak’ın açıklamaları, gerek iç piyasayı gerek uluslararası piyasayı inandırmış görünmüyor” ifadelerini kullandı.