Albayrak, 2019 için planlanan bütçe açığının yüzde 80'ini yılın ilk 5 ayında verdi!

Albayrak, 2019 için planlanan bütçe açığının yüzde 80'ini yılın ilk 5 ayında verdi!

HDP Milletvekili Garo Paylan, damat Berat Albayrak'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde 2019 yılının tamamı için planlanan merkezi bütçe açığının yaklaşık olarak %80’inin yılın ilk beş ayında verildiğini vurgulayarak "Hedefinizin arkasında mısınız" dedi.

İzel Sezer - @izelsezer

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Garo Paylan, Hazine ve Maliye Bakanı damat Berat Albayrak'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. 

Paylan, verdiği önergede "2019 yılının tamamı için planlanan merkezi bütçe açığının yaklaşık olarak %80’ini, yılın ilk beş ayında vermiş oldunuz. Gerekli tedbirler alınmazsa, bütçenin yılsonunda hedeflenen açığın iki misli, 160 milyar TL açık vermesi beklenmektedir" diyerek Albayrak'a "2019 yılı için 80,6 milyar TL olarak belirlediğiniz bütçe açığı hedefinizin arkasında mısınız?" sorusunu yöneltti.

Paylan'ın soru önergesinin tamamı şu şekilde:

"Hükümetiniz, 2019 yılı için merkezi bütçe açığı hedefini 80,6 milyar TL olarak açıklamıştı. Ancak 2019 yılının yalnızca ilk beş ayında 66,5 milyar TL bütçe açığı verdiniz. Böylece; 2019 yılının tamamı için planlanan merkezi bütçe açığının yaklaşık olarak %80’ini, yılın ilk beş ayında vermiş oldunuz. Gerekli tedbirler alınmazsa, bütçenin yılsonunda hedeflenen açığın iki misli, 160 milyar TL açık vermesi beklenmektedir. 

Bu durumda, yılın ilk beş ayında oldukça yüksek seviyelerde seyreden bütçe açığının hangi önlem ve uygulamalarla kapatılmaya çalışacağı kamuoyu tarafından tartışılan konulardan biri haline gelmiştir. Ekonomik kriz, hayat pahalılığı, işsizlik çemberinde gün geçtikçe daha fazla bunalan yoksul çoğunluk; zamlar ve vergiler aracılığıyla bu açığın kendilerine kapattırılacağı konusunda endişe etmektedir.

Bu bağlamda,

1- 2019 yılı için 80,6 milyar TL olarak belirlediğiniz bütçe açığı hedefinizin arkasında mısınız?

2- Bütçede oluşan ciddi açığı azaltmak için hangi ek vergileri getireceksiniz? 

3- Bütçeye gelir sağlamak için kamu hizmetlerine yapılmaya başlanan zamlar, yaygınlaşacak mıdır?

4- Bütçedeki deliği azaltmak için ‘Yazlık Saray’ gibi israf projeleri durdurulacak mıdır?

5- Bütçe disiplinini tekrar sağlamak için eylem planınız nedir?"

DAHA FAZLA