Alamos Gold, devletten tazminat alarak Kaz Dağları'ndan çekildi!

Alamos Gold, devletten tazminat alarak Kaz Dağları'ndan çekildi!

Alamos Gold'un sahadan çekilmesiyle ilgili Cengiz ve Koza'nın alanama gelmesi ihtimaline ilişkin konuşan Durmuş, “Kaygımız, millete küfreden adamın, burayı alarak mahvetmesi” diye konuştu.

Kaz Dağları’nda yer alan Atikhisar Barajı havzası üzerinde maden çalışması yapan Kanadalı Alamos Gold şirketi, 195 bin ağacı katletmişti. Doğa ve yaşam savunucularının bir yıldan fazla süren protestolarının ardından taahhüt ettiği koşulları yerine getirmeden, tazminat alarak maden sahasından ayrıldı.

Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre, Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, sendika heyetiyle bölgede incelemelerde bulundu. Durmuş, “Ruhsat süresi bir yıl uzatılan ve ruhsatı yenilenmeyen şirket, sahayı teslim alırken taahhüt ettiği koşulları yerine getirmeden sahayı teslim etti" dedi.

‘KANADALI ŞİRKET KENDİ MASRAFLARINI DA DEVLETE ÖDETTİ’

"Maden sahasının eski halini alması yıllar sürecek. Alamos Gold uluslararası tahkim yasası gereği tazminat alarak sahayı terk ediyor" diyen Durmuş, "Şirket kendi masraflarını da devlete ödetiyor, sıyırdığı canlı toprağı dahi yerine dökmeden gidiyor. Verdiği zarar yetmezmiş gibi, tazminat alması kabul edilemez” açıklamasını yaptı

CENGİZ Mİ GELİYOR?

Maden sahasındaki şantiye binaları ve iş makinelerinin tamamının saha içindeki şekliyle teslimatının yapıldığına dikkat çeken Durmuş, “Alamos’un böyle bırakıp gitmesi düşündürücü. Bu sahaya yakın yerlerde Halilağa Bakır Madeni projesi için Koza Madencilik ve Cengiz İnşaat’ın ruhsat alanı olması, Alamos’un çekildiği sahanın Cengiz veya Koza’ya devredileceği söylentilerini artırdı” ifadesini kullandı.

Sendika Başkanı, “Kaygımız, millete küfreden adamın, burayı alarak mahvetmesi” diye konuştu.

DAHA FAZLA