Aladağ Davası'nda tutuklu sanık kalmadı: 'Devlet yok, adalet yok'

Aladağ Davası'nda tutuklu sanık kalmadı: 'Devlet yok, adalet yok'

Aladağ Davası'ndan yine adalet çıkmadı. Mahkeme kararıyla davada tutuklu sanık kalmazken, aileler karara isyan etti.

Adana'nın Aladağ ilçesinde, Süleymancılar tarikatına ait yurtta çıkan ve 11'i çocuk 12 kişinin katledildiği yangınla ilgili davanın 7’nci duruşması bugün görüldü.

Mahkeme, tutuklu sanıklar yurt müdürü Cuma Ali Genç ve dernek başkanı İsmail Uğur hakkında bilirkişi raporu ve tutuklu bulundukları süreyi gerekçe göstererek tahliye kararı verdi.

Kozan 1’inci Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşması Adana Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda yapıldı. 2'si tutuklu 13 kişinin 2 ila 15'er yıl hapis cezasıyla yargılandığı davaya İzmir ve İstanbul Barolarından avukatlar ve hayatını kaybeden çocukların yakınları katıldı.

BİLİRKİŞİ RAPORU EKLENDİ, SAVCI TAHLİYE İSTEDİ

Duruşmalara verilen 3 aylık aradan sonra adli tatil sonrası mahkeme başkanı ve savcının değiştiği görüldü. Yeni gelen ve dosyaya eklenen bilirkişi raporunda tutuklu bulunan Yurt Müdürü Cuma Ali Genç ve dernek başkanı İsmail Uğur'un da tali kusurlu görüldüğü belirtildi. Savcılık makamı bu gerekçeye dayanarak mütalaasında tutuklu sanıkların tahliye edilmesini istedi.

Savcı davanın, Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer'in denetimlerde İlçe Milli Eğitimi ikaz etmediği gerekçesiyle yargılandığı davayla birleştirilerek Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesini isterken, raporu eleştiren sanık avukatları ise asli kusurlu ve tali kusurlu tespit edilmeden bir raporun kabul edilemeyeceğini belirttiler.

Avukatlar ayrıca, Adana'ya gönderilmek istenen dava ile ilgili tahliye kararını Kozan'ın vermesinin doğru olmayacağını dile getirdi.

'NE HUKUKA, NE VİCDANA SIĞAR’

Hayatını kaybeden çocukların aileleri ise savcının tahliye istemine karşı çıkarak, suçluların cezalandırılmasını talep ettiler.

Savcılığın istemiyle ilgili söz alan Av. Can Atalay, 11 kız çocuğunun ve bir görevlinin hayatını kaybettiği hassas bir davayla ilgili gelen raporlarda asli kusurludan bahsetmeden sanıklar hakkında tali kusurlu tespiti yapılmasının inanılmaz ve kabul edilemez olduğunu belirterek "Peki bu çocukların sebebi kim? Asli kusurlu tayin edilmeden bu mahkeme sonlandırılamaz. Böyle bir rapor ne hukuka ne de vicdana sığar. Mahkemenin buna ortak olmaması gerekir" diye konuştu.

RAPORDA BELEDİYENİN YAZISI YOK

Aladağ Belediyesi’nin yazısında bu binanın projesi, idari izinleri, yangın tesisatı ve elektrik projesi olmadığının belirtildiğini ifade eden Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buna ilişkin bir değerlendirme de raporda yok. Böyle bir binada o yaşta çocukların bulunmaması gerekirken bu rapor kamu görevlileriyle ilgili tali kusurlu diyor. Ayrıca İsmail Uğur ve Cuma Ali Genç için de  tali kusurlu diyor. Binaya bakanlar çıplak gözle görür. Kapı kolları, PVC, ön görülebilir bir olay. Bilirkişi raporları karanlık bir iş gibi görünüyor.

Suç, iddianamede yer aldığı gibi taksirle işlenmedi. Kasten öldürme ya da kasten öldürmenin ihmali davranışla gerçekleşmesi şeklinde değerlendirilmesi gerekir.”

SORUMLULARA TAHLİYE: ‘DEVLET YOK, ADALET YOK’

Kozan 1’inci Ceza Mahkemesi, Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin davanın birleştirilmesi taleplerine makul sürede cevap vermediği için dosyanın 1 Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etmesine karar verdi.

Tutuklu sanıklar Yurt müdürü Cuma Ali Genç ve dernek başkanı İsmail Uğur hakkında bilirkişi raporu ve tutuklu bulundukları süre gerekçe gösterilerek tahliye kararı verildi. Aileler karara tepki göstererek "Devlet yok, adalet yok" dedi.