Aladağ Davası ertelendi: ‘Bu kadar mı ucuz bizim evlatlarımız?’

Aladağ Davası ertelendi: ‘Bu kadar mı ucuz bizim evlatlarımız?’

Aladağ'daki yurt yangınında çocuğunu kaybeden acılı anne: "Bu kadar mı ucuz bizim evlatlarımız?’"

Güncelleme 15.43

Ara kararını açıklayan mahkeme tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Bir sonraki duruşma 24 Mayıs’a ertelendi.


11 kız çocuğunun hayatını kaybettiği Aladağ yurt yangınıyla ilgili davanın 5. Duruşması bugün görülüyor. Savcı tahliye edilen 4 sanığın tekrar tutuklanmasına dönük avukatların talebinin reddedilmesini istedi. Duruşma öncesi bir ara karar veren mahkeme 4 sanığın daha tahliye edilmesine karar vermişti. Davada sadece 2 tutuklu sanık bulunuyor.

‘EVLATLARIMIZ BU KADAR MI UCUZ?’

Dava öncesi Sosyal Haklar Derneği ve aileler bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında konuşan bir anne yurt görevlilerinin tahliye edilmesine tepki göstererek, “Adalet bu mu? Adalet buysa niye sağlanmıyor. Niye bizim çocuklarımızı öldürenler çıkıyor? Sayın savcıya hakime soruyorum bu evlat kendisinin olsa ne yapar? Bizim evlatlarımız bu kadar mı ucuz, bu kadar mı basit. 15 ayda hemen serbest bırakıldılar. Acaba vicdanı rahat uyuyabiliyor mu o hakim, savcı, devlet, başbakan, Cumhurbaşkanı?Bizim acımızı anladılar mı acaba? 

Bir başka anne ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve eşi Emine Erdoğan’ın geçmiş olsun demeye bile gelmediklerini söyledi.

EĞİTİM SEN: ALADAĞ MEMLEKET DAVASIDIR

Davaya katılmak üzere mahkeme salonu önüne gelen Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, şunları söyledi:

"Aladağ'dayız. Aladağ davası, memleket davasıdır. Aladağ davası Türkiye davasıdır. Ülkenin her yerinde cemaatlere, karanlığa teslim edilen yüzbinlerce çocuğun sessiz çığlığına ses olma davasıdır. En az 1 milyon çocuk MEB'nın dini yapılarla yaptığı protokoller, kamu kaynaklarının,bizlere,halka ait kamu arazilerinin çıkarılan yasa ve yönetmeliklerle dini yapılara aktarılması sonucunda cemaat yapılarına terk edilmiştir. Aladağ davası kamusal ve laik eğitimin yok edilmesinin en somut halidir. Aladağ'da bir tane olan devlet yurdu yıkılmış, muhtar, ilçe milli eğitim müdürü ve yurt müdürünün iş birliği, aileleri evlerine giderek,òrgutlü bir şekilde cemaat yurduna yonlendirmıştir. Bu ülkenin muhtarı, bu ülkenin ilçe milli eğitim müdürü, yetkililer tüm yetkisini ve gücünü devlet yurdunu yaşatmak yerine, cemaat yurdunu yaşatmak ve güçlendirmek için kullanmıştır. Ve Aladağ şu anda ülkenin her yerinde yüzlerce cemaat yurdundan yalnızca bir tanesidir. Laik ve kamusal eğitim mücadelesi vazgeçilmezimızdir. Çocuklarımız, öğrencilerimiz için, okullarimız, geleceğimiz için laikliğe, kamusal eğitime sahip çıkmaya devam edeceğiz."

AİLELERE ENGEL

‘Güvenlik gerekçesi’ denilerek çocukların yakınları adliyeye alınmak istemedi. Avukatların da bu durumda girmeyeceklerini söylemesi üzerine yakınlar içeri alındı. Ancak ailelerin ellerinde bulunan çocukların resimleri duruşma salonuna alınmadı.

BİLİR KİŞİ SKANDALI: YANGINA ‘İŞ KAZASI’ DEDİLER

Müşteki avukatı Evren İşler, bilirkişi raporunda yangının iş kazası olarak anlatıldığını belirterek, “Bu rapora dayanılarak, değil esas hüküm, herhangi bir işlem dahi yapılamaz.

Mevzuatımıza göre bilirkişinin sorumluluk ve kusur değerlendirmesi yapması mümkün değildir. Kaldı ki yaptığı kusur değerlendirmesi, kendi hazırladıkları rapora da aykırıdır.

‘RAPOR ÇELİŞKİLİ’

Bilirkişi raporu kendi içinde çelişkilidir. İtfaiye'ye geç haber verildiği belirtilmiş ancak henüz sanık dahi olmayan itfaiye personelinin kusurlu olduğu söylenmiş.

Bilirkişiler olayı iş kazası olarak tespit ediyorlar. Sormak lazım, yanarak can veren kız çocukları ile yurt yönetimi arasındaki iş sözleşmesi nerededir?"

4 SANIK APAR TOPAR TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Aladağ davasında dosyaya yeni atanan mahkeme heyeti yeni hazırlanan bilir kişi raporunu gerekçe göstererek duruşma öncesi verdiği ara karar ile 4 sanığın tahliye edilmesine karar vermişti.

Davada, dernek ve yurt müdürünün de aralarında bulunduğu toplamda 7 kişi tutuklu bulunuyordu.Yurdun bağlı olduğu derneğin yönetim kurulu üyesi Ramazan Dede’nin tahliye edilmesinin ardından 4 sanık daha tahliye edildi.

Yurt yöneticisi Cumali Genç ve yurdun bağlı olduğu derneğin başkanı İsmail Uğur’un ise tutukluluk halleri devam ediyor.