Al-Jazeera muhabiri İsrail baskını sırasında öldürüldü

Al-Jazeera muhabiri İsrail baskını sırasında öldürüldü

Al-Jazeera televizyon kanalının kadın muhabiri Şirin Ebu Akile, Filistin’de bir saldırıda öldürüldü.

Filistin Sağlık Bakanlığı, bugün erken saatlerde işgal altındaki Batı Şeria kasabası Cenin'de bir İsrail baskını haberini yaparken Al-Jazeera televizyon kanalının kadın muhabiri vurularak öldürüldüğünü duyurdu.

Al-Jazeera’da çalışan Filistinli kadın muhabir Şirin Ebu Akile’nin vurularak kısa süre sonra öldüğü belirtildi. El Kudüs gazetesi için çalışan Filistinli bir gazeteci ise ciddi şekilde yaralandı. Hastaneye kaldırılan gazetecinin durumunun stabil olduğu açıklandı. 

Olayın video görüntülerinde, Abu Akleh'in üzerinde "basın" yazılı mavi bir ceket giydiği görülüyor.

İsrail ordusu, güçlerinin Cenin'de görev yaparken ağır silah ve patlayıcılarla saldırıya uğradığını ve karşılık verdiklerini söyledi. Ordu, olayı araştırdığını ve gazetecilerin Filistinli silahlı kişiler tarafından vurulmuş olma olasılığını araştırdığını söyledi. (AP)

MKGP’DEN KATLEDİLEN 3 KADIN GAZETECİ İÇİN AÇIKLAMA

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) da öldürülen kadın gazetecilere ilişkin açıklama yaptı.

Meksika’da Cosoleacaque'deki haber sitesi El Veraz'ın yöneticisi Yessenia Mollinedo Falconi ve muhabiri Sheila Johana Garcia Olivera kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından geçen günlerde katledirken, Şirin Ebu Akile de bugün katledildi. 

'GAZETECİLİER YA KATLEDİLİYOR YA TUTUKLANIYOR'

MKGP tarafından yapılan ve gazetecilerin yaşadığı zorluklara ve bulunduğu alanlarda maruz kaldıkları baskılara dikkat çekilen açıklamada, "Bugün dünyanın birçok yerinde gelişen otoriter rejimler ve buna bağlı olarak gerçekleşen savaş politikaları, baskı, sansür; gazetecilik mesleğini icra etmenin giderek zorlaşmasını beraberinde getirirken aynı zamanda bu mesleğin önemini de daha da artırıyor. Geliştirilen bu politikaların ilk hedeflerinden biri genelde gazetecilik, daha özelde ise kadın gazeteciler oluyor. Birçok yerde gazeteciler ya katlediliyor ya tutuklanıyor ya da mesleklerini icra etmeleri engelleniyor. Gelişen bu baskılar karşısında ise gazeteciler, toplumun haber alma hakkını sağlamak, gerçeğe ulaşmak, barış ve hak haberciliğini yapmakta ısrar ederek, gazetecilik mesleğinin onurunu korumak adına bir direnç gösteriyor" denildi. 

'AKİLE, BU SAVAŞI YÜRÜTENLERİN HEDEFİ OLDU'

Açıklamada, İsrail askerleri tarafından katledilen Şirin’in bu sırada haber takibinde olduğu hatırlatılarak, "Bugün erkek egemen sistem tarafından üretilen ve yürütülen savaş politikalarının ilk hedefinde kadınlar oluyor. Bir kadın gazeteci olarak, mesleğini icra eden, yaşananları topluma duyuran Akile, bu savaşı yürütenlerin hedefi oldu" ifadeleri kullanıldı.

'HEDEF ALINAN KADIN KİMLİĞİ VE GAZETECİLİK MESLEĞİDİR'

"Akile şahsında hedef alınan kadın kimliği ve gazetecilik mesleğidir. Çünkü bugün erkek egemen aklın ürünü olan savaş ve çatışma ortamlarında, gazetecilik mesleğini icra etmek de bir direnç ve mücadele istiyor. Bu direnç ve mücadelenin öncülüğünü üstlenen kadın gazeteciler de hedef oluyor maalesef" ifadelerine yer verilen açıklama, "MGKP olarak, Akile’yi hedef alan ve katleden bu zihniyeti reddediyor ve kınıyoruz. Basın özgürlüğünün sağlandığı, gazetecilerin mesleklerini yaparken katledilmediği, hedef alınmadığı, tutuklanmadığı bir dünya sistemi için de mücadele etmeye devam edeceğiz" vurgusu ile sona erdi.