Akşener ve Davutoğlu’ndan ‘parlamenter sistem’ mutabakatı

Akşener ve Davutoğlu’ndan ‘parlamenter sistem’ mutabakatı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ortka bir basın açıklamasıyla , parlamenter sistem üzerine çalışmaları birlikte yürütmek için mutabakata vardıklarını duyurdu.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’e yaptığı ziyaretin ardından iki genel başkan birlikte basın açıklaması yaptı.

Gerçek Gündem’de yer alan habere göre Akşener, güçlendirilmiş parlamenter sistem üzerindeki çalışmalarda mutabakata vardıklarını açıkladı.

Akşener'in açıklamasından satır başları şöyle:

"Sayın Başkanın açıkladığı bu Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e dair yaptıkları çalışmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaştıktan sonra bizimle de paylaştılar."

"Bugün bir televizyon programında ben de söylemiştim. Bizim de anayasa şekliyle değil ama ‘Parlamenter Sistem’ dediğimiz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem diyoruz."

"Adını ne koyarsak koyalım Parlamenter Sistemin tasarımına yönelik vesayet sisteminin olmadığı, iktidar olmuş yürütmeyi götüren yapının da ayağına pranga yapılmadığı, kurumların itibarının olduğu hesap verilebilir ve şeffaflığın liyakat zorunluluğunun olduğu bir tasarım üzerinde biz çalışıyoruz."

Davutoğlu'nun açıklamaları ise şu şekilde:

"Mesele bir kişi meselesi değil bir sistem meselesi, bir zihniyet meselesi. Gelecek nesillere onurla yaşayacakları bir ortam vadederken eleştirdiğimiz sistem karşısında neyi teklif ettiğimizdir. Bugün kendileriyle ana unsurlarıyla bunları paylaştık"

"Birçok açılardan ortak kaygı ve düşüncelerimiz var. Kendileri nezaket gösterip genel merkezimizi ziyarette bulunmuşlardı. İadeli ziyaret borç idi. 9 Kasım'da da tam demokrasiye geçiş için güçlendirilmiş parlamenter sistemini kamuoyuyla paylaşmıştık. Siyaset hizmet için bir araçsa var olan yanlışları söylemek yan sıra o yanlışlıklar karşısında alternatifleri ortaya koymak."

"Son 1 hafta içinde yaşanılanlar, artık sayın cumhurbaşkanının da kabul ettiği hem ekonomide, hem demokraside problem olduğu gerçeğidir. Bizlerin Türkiye'nin geleceğinde hazırlanırken, vazifemiz eleştirdiğimiz Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi karşısında neyi teklif ettiğimizdir. Çok samimi, dostane sohbet ortamında fikirlerimizi paylaştık. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi çarpık bir başkanlık sistemidir, daha önce uygulanan parlamenter sistemi de çarpıktı."