AKP'yle birlikte tren kazalarındaki ölümler arttı

AKP'yle birlikte tren kazalarındaki ölümler arttı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın verilerine göre 2003-2017 arasında meydana gelen 4 bin 141 demiryolu kazasında bin 418 kişi hayatını kaybetti.

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çorlu'da meydana gelen ve 24 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasının ardından tartışmalara neden olan demiryollarına ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan'ın yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi verdi.

Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan, demiryollarında 2003-2017 yılları arasında meydana gelen 4 bin 141 kazada 1418 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 627 kişinin yaralandığını açıkladı.

Bakan Turhan'ın verdiği bilgiye göre 1988-2002 yılları arasında meydana gelen 16 bin 897 kazada ise 2 bin 786 kişi yaşamını yitirdi. Gürer, bu rakamların 2003 yılından önceki 15 yılda meydana gelen kaza sayısının, 2003 yılından sonraki 15 yılda meydana gelen kaza sayısından fazla olduğunu göstermesine rağmen, 2003 yılından sonraki kazalarda ölüm oranının ciddi oranda arttığını ortaya koyduğunu belirterek, ölümlü kazaların üzerinde durulması gereken bir durum olduğunu söyledi.

BAKANA DEMİRYOLU SORULARI

Gürer, önergesinde tren kazalarındaki can kayıplarının kaygı verici olduğuna dikkat çekerek, Çorlu'da meydana gelen kazada 24 kişinin hayatını kaybettiğini anımsattı. Son 15 yılda meydana gelen kazaların ciddi sonuçlara neden olduğunu belirten Gürer şu soruların yanıtlanmasını istedi:

- 15 yılda meydana gelen tren kazası sayısı kaçtır? 

- Bu kazalar sonucunda yaşamını yitiren ve yaralanan sayısı kaçtır?

- Kazalarda Devlet Demiryolalrı'nın yapısal değişiminin etkisi nedir?

- Yol kontrolleri ne sıklıkla yapılmaktadır?

- Yol işçisi ve kontrol araç sayısı kaçtır?

- Kazaların kaçı yenilenen yolda meydana gelmiştir?

KAZALAR DEĞİL, ÖLÜMLER ARTMIŞ

Gürer'in yazılı önergesine yanıt veren Bakan Cahit Turan, "Demiryollarımızda, 1988-2002 yılları arasında 16 bin 897 adet kaza meydana gelmiş ve bu kazalarda 2 bin 786 kişi hayatını kaybetmiş, 6 bin 743 kişi de yaralanmıştır. Yıllık ortalama kaza sayısı 1126'dır. 2003-2017 yılları arasında ise 4 bin 141 adet kaza meydana gelmiş olup, bu kazalarda 1418 kişi hayatını kaybetmiş ve 2 bin 627 kişi de yararlanmıştır. Yıllık ortalama kaza sayısı 276'dir" dedi. 

'YOL BAKIMI DÜZENLİ ŞEKİLDE YAPILIYOR' İDDİASI

2003 yılında sonra demiryollarında yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler de veren Bakan Turhan, bu tarihten sonra yeni yol bakım sistemine geçildiğini, yol bakım kontrollerini yapan ekiplerin mobilize hale getirildiğini, yol bakımlarının periyodik ve düzenli bir şekilde yapıldığını iddia etti.

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından 2003 yılından itibaren hat bakım ve onarımları için önemli miktarda ödenekler ayrıldığını açıklayan Bakan Turhan, demiryolu hatlarının kontrolünün mekanize sistemlerle, personel inisiyatifine bağlı olmadan; izlenebilir, ölçülebilir ve kayıt altına alınan verilerle yapılmaya başlandığını söyledi.

'LİYAKAT VE DENETİM ÖNEMSENMELİ'

Gürer, Bakan'ın açıklamalarında yapılanların anlatıldığını, ancak kaza sayısında azalmaya rağmen ölüm sayısında artışın irdelenmediğini ifade ederek kurumda liyakatın ve denetimin daha önemsenmesi gerektiğini dile getirdi.

Çorlu'da meydana gelen ve 24 kişinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili değerlendirme de yapan Bakan Turhan, "Çorlu'da meydana gelen hadisenin olduğu hat kesimi, altyapı ve topografik yönden riskli bölgeler kapsamına girmemektedir. Kaldı ki yol bekçileri aynı yerde, sabit beklemeyip hat üzerinde günlük yaklaşık 10 kilometrelik mesafeyi gidip gelerek yaya olarak kontrol etmektedirler. Bu yöntem ansızın ve ani gelişen durumlarda yüzde yüz çözüm olmayacak olup, bekçinin geçmesine müteakip de hadiseler meydana gelebilmektedir. Bununla ilgili TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü'nde daha önceki yıllarda yol bekçisinin görevi kapsamında bulunan mesafeyi geçtikten sonra veya hadise yerine varmadan olmuş vakalar bulunmaktadır" ifadelerini kullanmasını eleştiren Gürer, "Yol bir kontrolün ardından sorun oluşturuyorsa, orada yapılışından başlayarak her aşamada eksiklerin varlığı görülmelidir. Bir bekçi kontrolünden öte yol bakım ekipleri dahil, her alanda yöntem farlılıkları ve yapım eksiklikleri dikkat çekmektedir" dedi.

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü'nde hat bakımında 1112 daimi işçi ve 622 geçici işçinin görev yaptığını açıklayan Bakan Turhan, "Demiryolu hatlarının kontrol, ölçüm ve bakımında toplam 4 bin 239 adet çeşitli makine, araç ve teçhizat kullanılmaktadır. Ayrıca kaza günü Çerkezköy'de bulunan Trafik Yönetim Merkezinin faal olarak çalışmakta olduğu tespit edilmiştir" dedi.

Bakan Turhan, 6461 sayılı 'Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun' gereğince ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere, TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin kurulmasının, bugüne kadar kazalar üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmadığını da ileri sürdü.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  "TCDD'nin 'serbestleştirilmesini' öngören 24 Nisan 2013 tarihinde Meclis tarafından kabul edilmesi ile TCDD'nin ve demiryolu ulaştırmasının yapısı kökten değişmiştir. TCDD, Altyapı ve TCDD Taşımacılık olarak ikiye ayrılmış ve kurumda ikilimler oluşmuştur. Demiryolları devletin ana damarlarından biridir. Serbestleştirmenin kuruma etkileri kapsamlı araştırılmalıdır" dedi.

'RAKAMLAR BAKANIN AÇIKLAMALARINI ÇÜRÜTMEKTEDİR'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, demiryollarında son 1 yıl içinde meydana gelen kazalardaki can kayıplarının artışına da dikkat çekti. Gürer, "2003 yılından önceki 15 yılda,16 bin 897 kazada 2 bin 786 kişinin hayatını kaybettiği, 2003 yılından sonraki 15 yılda ise 4 bin 141 kazada bin 418 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilmektedir. Bu rakam, kaza başına ölüm oranının 2003 yılından sonraki 15 yılda arttığını göstermektedir. 2003 yılından önceki 15 yılda kaza başına ölüm oranı 6'da 1 iken, 2003 yılından sonraki 15 yılda kaza başına ölüm oranı 3'te 1'e çıkmıştır. Yani 2002 ve 2017 yılları arasındaki tren kazalarında ölüm oranı yükselmiştir. Bu de tüm teknolojik gelişmelere ve altyapıda iyileştirme yapıldığı iddialarına rağmen kazalardaki ölüm oranı yükselmiştir" diye konuştu.

Gürer, Bakan Cahit Turan'ın Çorlu'da meydana gelen ve 24 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasıya ilgili 'olması gereken' veya 'doğal' bir olaymış gibi ifadeler kullanmasının kaygı verici olduğunu vurguladı. Gürer, "Sayın bakan, son 15 yılda demiryollarında hem altyapı hem üstyapıda çok önemli çalışmaların yapıldığını, ödenek miktarının artırıldığını, teknolojik olarak çok önemli yenilemelerin yapıldığını ifade etmektedir. Ancak kaza başına ölüm oranının iki katına çıkmış olması, Sayın Bakan'ın bu konuda yaptığı açıklamalarını çürütmektedir" diye konuştu.