AKP'nin tren katliamındaki sorumluluğu unutturulmuyor

AKP'nin tren katliamındaki sorumluluğu unutturulmuyor

Katliamın yaşandığı bölgede yapılan açıklamada, sorumluluğun ne doğa olayları ne de TCDD emekçilerine yüklenemeyeceği, tek sorumlunun iktidar olduğu vurgulandı.

Tugay Candan - Tekirdağ

Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi'nde 8 Temmuz'da resmi verilere göre 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 300’den kişininde yaralandığı tren katliamıyla ilgili bir basın açıklaması yapıldı.

Olayın yaşandığı Sarılar Mahallesi'nde odalar, sendikalar ve siyasi partilerden oluşan Tekirdağ Demokrasi Platformu tarafından yapılan açıklamaya, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kurucu Meclis üyesi ve HDP İstanbul Milletvekili Erkan Baş, HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya ile CHP Tekirdağ Milletvekileri Candan Yüceer ve İlhami Özcan Aygün de destek verdi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat tarafından okunan açıklamada, hayatını kaybeden yurttaşların saygıyla anıldığı belirtilirken, yaralananlara da acil şifalar dilendi.

Yaşanan faicanın ülkede ilk olmadığı ifade edilirken, yine demiryollarının denetim ve bakım eksikliğinden kaynaklı olarak Sakarya-Pamukova'da hızlandırılmış tren faciasında 41 yurttaşın yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

Denetim ve bakım çalışmalarının kamusal denetimin dışına çıkarılması sebebiyle bu faciaların son olmayacağının vurgulandığı açıklamada, 10 gün önce benzer sebeplerden Denizli-İzmir hattında büyük bir facianın eşiğinden dönüldüğü belirtildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"Bu faciayı doğal ve ilahi gerekçelerle açıklamak yerine mühendislik bilimi ile değerlendirmek gerekmektedir. Geçmişi 160 yıllık Kapıkule-Halkalı demiryolu hattı bakımsız bırakılmış, 100 yıllık altyapı durumu ile birlikte 2017 yılının sonunda ulaşıma açılmıştır. Rayların geçtiği kimi bölgelerde kot farkları vardır. Kot farkının olduğu yerlere menfezler yapılmaktadır. Mevcut hatta menfezler bulunmakta fakat menfezlerin yaşı oldukça fazla olduğundan dolayı kesitleri daralmıştır.

Bu menfezler, kesit yetersizliğinden dolayı biriken yağmur suyunu tahliye edememiş ve biriken su ray altyapısının boşalmasına sebep olmuştur. 2014 senesinde tadilat gerekçesi ile yolcu taşımacılığına kapatılan ve 3,5 yılda hiçbir altyapı değişikliği yapılmadan yalnızca dolgu ile yükseltilen hatta sadece ray modernizasyonu yapılmıştır. Dere yatağındaki suyun zamanla debisinin yükselmesi de mevcut menfezlerin yetersiz kalmasına sebep olmuştur. Bu faciada görüldüğü üzere, rayların tadilatında ve onarımında ihmaller zinciri mevcuttur. 

'KHK İLE DEMİRYOLLARI ULUSLARASI SERMAYEYE AÇILDI'

655 sayılı KHK ile demiryolu işletmeleri uluslararası sermayeye açılmış, demiryolu sistemi kamusal denetimin dışına çıkartılmıştır. TCDD parçalara ayrılmış, tecrübeli ve liyakat sahibi demiryolları çalışanları tasfiye edilmiştir. Aynı zamanda bu KHK ile birlikte tüm kamusal kullanım alanları siyasi otoriteye teslim edilmiştir.

TCDD’nin 11 Haziran 2018 tarihinde Halkalı-Muratlı arasındaki tren yolunun bakımı için açtığı ilan siyasi otorite tarafından 21 Haziran 2018’de durdurulmuştur. Kamusal denetimin dışında gerçekleşen bu olay yaşanan facia ile birlikte demiryollarının sistematik çalışmalarının siyasi otorite tarafından değil kamusal kurumlar tarafından yönetilmesi gerektiğini göstermektedir. 

'FACİANIN BİR NEDENİ DE TCDD'NİN KÜÇÜLTÜLMESİDİR'

Göz göre göre gelen facianın önemli nedenlerinden biri de personel eksikliğidir. İlgili KHK ve hükümetin Orta Vadeli Programlarında kararlaştırılan önemli noktalardan biri de TCDD’nin küçültülmesidir. Bu sürecin öncesinde 66 bin çalışanı olan TCDD artık 25 bin çalışana sahiptir. Demiryollarından tasfiye edilen yol bekçilerinin işi diğer personele fazla mesai ücreti ödenmek suretiyle yaptırılmıştır. Ama masraftan kaçınmak için bu iş sadece hafta içi ve gündüz mesai saatleri içinde yaptırılmaktadır. Bu durum facia açısından dikkate alınması gereken önemli nedenlerden birisidir.

Yol kontrolleri hafta sonu da yaptırılıyor olsaydı, yaşanan bu facia önlenebilirdi. Hatta mevcut sistemde, tadilat yapıldığı dönemde elektronik denetime geçilmiş olmasına rağmen, elektronik vagonla yapılan denetlemenin günde iki kere yapılması gerekirken haftada iki kere yapıldığı görülmüştür. Denetleme günde iki kere yapılıyor olsaydı, bu facia yine önlenebilirdi. 

[ih2]

'FELAKETLERDE ORTAK NEDEN: ÖZELLEŞTİRME POLİTİKALARI'

Soma’da, Aladağ’da, Ermenek’te, Pamukova’da ve son olarak komşumuz Yunanistan’da görüldüğü gibi kemer sıkma politikaları, ihmaller, denetimsizlik, özelleştirme bu faciaların temel sebepleridir. Komşumuz Yunanistan’da yaşanan yangın felaketinde hayatını kaybedenleri saygı ile anıyoruz, yaralananların bir an evvel sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz. 

'FACİANIN SORUMLUSU İKTİDARDIR'

Dostlar! 8 Temmuz günü burada yaşanan tren faciası yağmurla açıklanamaz. 

Bu facia TCDD emekçilerine yüklenemez. 

Bu facianın sorumlusu, açıklamamızda bahsettiğimiz KHK ve Orta Vadeli Programlarla alt yapı ve üst yapı çalışmalarını kamusal denetimden çıkartarak yandaş şirketlere devredilmesi, denetim mekanizmalarını kamusal kurumların elinden alınması, liyakat sahibi demiryolu emekçilerini kurumdan tasfiye edilmesidir. Siyasi iktidarın sorumluluğunda, bu facianın failleri hemen bulunmalı, yargılanmalı ve bu türden katliamların önlenmesi için caydırıcı cezalar almaları sağlanmalıdır."