AKP'nin tarım politikası: Çiftçiyi batır, tüccarı zengin et

AKP'nin tarım politikası: Çiftçiyi batır, tüccarı zengin et

AKP'nin tarım politikalarıyla uzun süredir birçok zorluk yaşayan çiftçiler, hasat dönemindeki fırsatçılık nedeniyle batma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Tugay Candan - @TugayCandan1312

AKP'nin yağma ve talan politikalarıyla tarım alanlarındaki azalış yıllardır sürerken ürün ithalatının artışına, mazota gelen zamlar ve hasat dönemi fırsatçılığı da eklenince çiftçiler batma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Tokat'ta çiftçilik yapan Bektaş Ayyıldız da hükümetin politikaları nedeniyle zor bir dönem geçiriyor. Bu yıl buğday ve nohut eken Ayyıldız, açıklanan taban fiyatın altında bir alış fiyatıyla ürünlerini sattığını söylüyor. Ayyıldız, yoğun yağışlar nedeniyle ürünlerdeki verimin de azaldığını ve bu nedenle de batma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor.

'BİZİM CEBİMİZDEN ÇIKAN TÜCCARIN CEBİNE GİRİYOR'

Ayyıldız, nohutta 3 lira 25 kuruş olarak belirlenen taban fiyata rağmen, ürünün kilosunun kendilerinden 2 liraya alındığını söylüyor. Ayyıldız, "Nohutun pazar fiyatı ise yaklaşık 10 lira civarında. Bu aradaki fark kime gidiyor? Bizim cebimizden kısılan, kimin cebine giriyor? Tabi ki tüccarın" diyerek, AKP politikalarının çiftçinin cebinden aldığını tüccarlara verdiğini söylüyor.

Ayyıldız ayrıca buğdayda 1040 lira olarak belirlenen taban fiyata rağmen alış fiyatının çok düşük olduğunu söylüyor. Ayyıldız, "Bu yıl yağışlardan zaten ürünün büyük kısmını alamadım. Mahsül tarlada kaldı. Sattığımı da 850 liraya zor sattım." diyor.

'FIRSATÇILIK DEĞİLSE NEDİR?'

Ayyıldız şöyle devam ediyor:

"Durum böyle olunca sigortamızı bile ödemekte zorlanıyoruz. Bu politikalar çiftçiyi zor duruma sokuyor. Kırsal alan çiftçileri yeterli devlet desteği alamıyor. Buğday kendi arasında sınıflandırılıyor mesela, yağmur yağdığı an geçmiş olsun. Taban fiyatı geçerli saymıyorlar. Hiç bir zaman taban fiyata denk gelmedik.

Bizden değersizleştiği söylenerek ucuza alınan ürün tüccar tarafından pazarda yüksek fiyata satılıyor ama. Bu fırsatçılık değilse nedir? 

Bu şekilde devam ederse birçok bölgede çiftçilik bitecek."