AKP'nin sosyal medya sansürü: Mahkemeler, arama motoru sonuçlarını da engellemeye başladı

AKP'nin sosyal medya sansürü: Mahkemeler, arama motoru sonuçlarını da engellemeye başladı

AKP ve MHP'nin oylarıyla Meclis'ten geçirilen sansür yasasıyla 'unutulma hakkını' gerekçe gösteren mahkemeler, erişimi engellenen haberlerin arama motorlarından çıkarılmasını da istemeye başladı.

AKP ve MHP'nin teklifiyle Meclis'e getirilen ve yine Cumhur İttifakı'nın oylarıyla Meclis'ten geçirilen sansür yasasıyla sadece haber, site ve yazılar değil, bu içeriklere dair arama motorlarında yer alan sonuçların da engellenebileceği iddia edildi.

Engelli Web'in yaptığı paylaşımlara göre, şirketlerin, mahkemenin arama motorlarından ilgili sonuçları çıkamasını istemesi kararına uyması halinde Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarında listenenen sonuçlara Türkiye'den erişilemeyecek.

Engelli Web tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımlar şöyle:

"Arama motorlarında karşınıza çıkan sonuçlar da artık sansürleniyor. 5651 Sayılı Kanun'da yapılan son değişiklikler ile kişilik hakları ihlal edilenlerin talep etmesi durumunda hakim tarafından, ilgili adreslerin başvuranın adıyla ilişkilendirilmemesine karar verilebiliyor. Hangi arama motorlarına bildirim yapılacağı kararda belirtilmek zorunda.

Hakimler artık "Talep edenin (...) internet adresleri ile ilişkilendirilmemesine ve GOOGLE, BING, YAHOO ve YANDEX arama motorlarına gerekli bildirimlerin yapılması için Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilmesine" şeklinde karar verebiliyorlar.

Peki pratikte işleyiş nasıl? Bing arama motorunda arattığımız bir URL, Bing Almanya sayfasındaki sonuçlarda gözükürken, Bing Türkiye sayfasında gözükmüyor. Türkiye sayfasında "Bazı sonuçlar kaldırıldı" şeklinde bir mesajla karşılaşıyorsunuz.

Bir başka örnek de Yandex arama motorundan. http://Yandex.com'da arattığımız URL sonuçlarda ilk sırada çıkıyor, ancak aynı URL http://Yandex.com.tr'deki sonuçlarda gözükmüyor."

 

BİLİŞİM HUKUKU UZMANI AKDENİZ: KİMLER, NELERİ UNUTTURMAYA ÇALIŞIYOR AÇIKLAYACAĞIZ

Bilişim Hukuku Uzmanı Prof. Yaman Akdeniz  söz konusu kararlarla ilgili olarak, "Yeni yasa kapsamında artık arama motorlarından da linkler çıkartılıyor. Buna da 'unutulma hakkı' deniyor. Kimler, neleri unutturmaya çalışıyor, bunları da zaman içinde açıklayacağız" ifadelerinde bulundu.

UNUTULMA HAKKI NEDİR?

Sosyal medyaya yeni kısıtlamalar getiren yasa, yapılan bütün eleştirilere rağmen AKP ve MHP'nin oylarıyla Meclis'ten geçmişti. İlgili yasayla, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle "kişilik hakları ihlal edildiğini" iddia edenlerin talep etmesi durumunda, yargıç tarafından, başvuranın adının, ihlale konulu internet adresleriyle ilişkilendirilmemesine (unutulma hakkı) karar verilebiliyor.