AKP'nin seçim telaşı: Denizcilikte yandaşa büyük kıyak

AKP'nin seçim telaşı: Denizcilikte yandaşa büyük kıyak

Denizcilik alanındaki iki yönetmeliğin acilen değişmesinin iç yüzü ortaya çıktı.

31 Aralık 2018 gecesi yayımlanan ‘Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliği’nde 14 Mart günü ve Gemi Acenteleri Yönetmeliği’nin 12. Maddesinin ‘c’ bendinde yapılan  değişikliklerin iç yüzü ortaya çıktı.

Gazete Duvar'dan Bahadır Özgür'ün bugünkü köşesinde yer alan bilgilere göre, iki yönetmelikte yapılan değişikliklerin sebebi AKP'ye yakınlığıyla bilinen Hamdi Safi, Selahattin Aydın ve Musa Şeneloğlu’nun sağlayacağı karlar. 

Özgür'ün yazısının ilgili bölümleri şu şekilde: 

İKİ YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

31 Aralık 2018 günü yayımlanan yönetmelik aslında uzun süredir devam eden kılavuzluk ve römorkörlük hizmetlerinin özelleştirilmesi sürecini tamamlamaya dönüktü. Ancak her işte olduğu gibi AKP bu hizmetin de belli adreslere gidebilmesi için küçük dokunuşlar yaptı. 14 Mart günü iki madde değiştirildi. Mesela; ‘birinci derece yakınlar’la ilgili kısıtlamalar kaldırıldı. Teknik ve hukuki pek çok detay var ama özeti böyle 

27 Mart günü yine dikkat çekmeyen bir başka yönetmelikte daha değişikliğe gidildi. Gemi Acenteleri Yönetmeliği’nin 12. Maddesinin ‘c’ bendi yürürlükten kaldırıldı. Düzenleme şöyle: “Temsil ettikleri gemilere yönelik doğrudan veya dolaylı olarak; her ne surette olursa olsun kılavuzluk, römorkörcülük ve palamar hizmetlerini ve ayrıca acentelik sözleşmesinde belirtilmedikçe yükleme ve boşaltma hizmetlerini, kendi nam ve hesaplarına veremezler.”

Türkiye’nin en büyük özel kılavuzluk şirketi Deniz Kılavuzluk A.Ş’dir. Bu şirket, yeni yönetmelik yayımlandıktan bir ay sonra, 5 milyon lira sermayeli Anadolu Kılavuzluk A.Ş. adıyla kurulan yeni bir şirkete ortak oldu. Şirketin diğer ortakları ise ilginç isimlerden oluşuyor: Hamdi Safi, Selahattin Aydın ve Musa Şeneloğlu.

Bu isimleri hatırlayan çıkacaktır mutlaka. Fakat önce şirket ortaklığındaki tuhaf durumu inceleyelim. 3 milyon TL sermayeye denk gelen Şirketin A Grubu hissesi Deniz Kılavuzluk A.Ş.’nin üzerine kaydedilirken, 2 milyon TL sermayeye denk gelen B Grubu hisselerden 1 milyon 20 bin TL Hamdi Safi, 580 bin TL Musa Şeneloğlu, 400 bin TL de Selahattin Aydın üzerine kaydedildi.

B GRUBU HİSSE KARIN YÜZDE 75'İNİ, A GRUBU HİSSE 25'İNİ ALACAK

Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nin 8 Şubat 2019 tarih ve 9763 Sayılı Nüshasında yayınlanan şirket tüzüğünde imtiyaz hakkı tanınan B Grubu hisse sahiplerinin şirket karının yüzde 75’ini, A Grubu hisse sahiplerinin ise karın yüzde 25’ini alacağı belirtildi.

Bu teknik açıklamanın anlamı şu: Türkiye’nin alanındaki en büyük şirketi Deniz Kılavuzluk, yeni kurulan Anadolu Kılavuzluk’ta A Grubu hisselerin yüzde 60’ına sahip olmasına rağmen, karın sadece yüzde 25’ini alacak. B Grubu hisselerin yüzde 40’ına sahip Hamdi Safi, Selahattin Aydın ve Musa Şeneloğlu’nun ise karın yüzde 75’ini.

B GRUBU HİSSENİN SAHİPLERİ AKP'YE YAKINLIĞIYLA BİLİNİYOR

Safi Holding’in sahibi Hamdi Safi, AKP’yi yakından takip edenlerin bildiği bir isim. Safi Yapı Sistemleri adıyla 1965’te kurduğu şirketin ilk işi kömürcülüktü. Safi Kömür markasıyla satış yaparken, 1995’te ithal kömür işine girdi. Bugün Rusya’dan yılda 2.2 milyon ton kömür ithal ediyor. 2000’li yıllarda hafriyat işleri sayesinde büyümesini hızlandırdı. Asıl atağını ise Safi Gemi İşletmeciliği’ni kurup hemen ardından 2014 yılında özelleştirilen TCDD’ye ait Derince Limanı’nı 543 milyon dolar vererek almasıyla yaptı. Ancak parayı süresinde ödemedi. Buna rağmen ihale iptal edilmedi ve bir yıl sonra para ödenince limanı devraldı. Safi Holding, yakın zamanda kamuoyunda çok tartışılan bir başka ihalede daha göründü. 25 Haziran 2018’de Çorum Şeker Fabrikası’nı 528 milyon lira bedelle satın aldı.

Hamdi Safi’nin son yıllarda öne çıkan kimliği ise Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi olması. Diğer ortak Musa Şeneloğlu da Safi Yapı Sistemleri’nin muhasebe müdürü.

Üçüncü ortak Selahattin Aydın’a gelince. Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı döneminden mesai arkadaşı. Belediye şirketi Beltur’un eski genel müdürü.

DAHA FAZLA