AKP'nin sadık hizmetkarıydı: İşte Kadir Topbaş'ın karnesi

AKP'nin sadık hizmetkarıydı: İşte Kadir Topbaş'ın karnesi

AKP'nin plansız ve talana dayalı şehircilik anlayışının baş kahramanı Kadir Topbaş, 2004'ten beri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütüyordu. Topbaş'ın, geçen 13 yılda hangi kentsel yıkımlara imza attığını, istifa etmeden önce AKP'ye nasıl hizmet ettiğini derlediğimiz haberimizi okuyucularımıza sunuyoruz.

AKP iktidarının bitmek tükenmek bilmeyen talan politikalarının 'kent yüzü' Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde bulunduğu 13 sene boyunca İstanbul'un idam fermanını yazdı. Tarihi, kültürel, doğal tüm değerlerin yok olup gitmesine aldırış etmeden kentin her alanını peşkeş çeken Topbaş, görevi süresince sadece 'talan mimarlığı' yaptı.

Bunun yanı sıra son zamanlarda damadının Gülen cemaatiyle ilişkisi gündemde olan Topbaş'ın, Gezi süreci ve diğer yaptıklarıyla birlikte her geçen gün ekonomik, sosyolojik ve jeopolitik çöküşe biraz daha yaklaşan İstanbul'a verdiği 'hizmetleri' derledik:

ADALARI BİTİRECEK PROJE

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Belediyesi’nin onayladığı 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı İstanbul 5 Nolu Koruma Kurulu'nun önüne geldi. Plan 2010’da 14 bin 221 olan Adalar nüfusunun 76 bi 800’e çıkmasını öngörürken, kıyıları yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

2011’de onaylanan fakat hala yargı aşamasında olan 1/5000 ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na bile uymayan yeni plan kıyı çizgisi, paftalarının kullanılmaması dolayısıyla kıyıları yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya bırakıyor. Kıyı Kanunu gereği, kıyı kenar çizgisine 50 metre mesafeye kadar yapılaşma yasağı bulunuyor.

BEYOĞLU'NDA KORUMA KURULU DEVRE DIŞI

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi oy çokluğuyla aldığı kararla, Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı notlarında yer alan bir maddeyi değiştirip Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nu devre dışı bırakmıştı. Artık İstanbul‘da, Tarihi yarımada Fatih’ten sonra, Beyoğlu’nda da bundan böyle tescilsiz yapılarla ilgili tüm projeler ilçe belediyesi tarafından onaylanacak. Yeni düzenlemeyle, tescilli kültür varlığının bulunduğu parseller dışında kalan alanlara Koruma Kurulu bakmayacak.

KANAL PROJESİ

AKP’li Topbaş'ın 2016 Nisan ayında 'çılgın projem' diye duyurduğu Kabataş ile Üsküdar'ı deniz altından birleştirecek ve sondaj çalışmaları 7 milyon 500 bin lira bedelle ihale edilen projesi 13 Eylül 2017 tarihinde iptal edilmişti. İptal gerekçesi, kamu kaynaklarının verimli kullanımını sağlamak olarak açıklanmıştı.

TOPBAŞ'IN DAMADI

Fethullah Gülen cemaati soruşturması kapmasında tutuklanıp sağlık sorunları gerekçesiyle 4 Mayıs’ta salıverilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı, tekrar gözaltına alınıp 17 Haziran'da tutuklanmıştı. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve üye şirketlerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan damadı hakkında konuşan Topbaş, istifa edip etmeyeceği soruları üzerine Fethullah Gülen cemaatinin hedefinde olduğunu iddia ederek şöyle konuşmuştu:

"Bunları çok detaylı düşünmek lazım. Bulunduğum konum itibariyle çok konuşmak da istemiyorum. Esasında bu FETÖ hareketinin bir başka hamleleridir. İleride tarih bunları yazacak. Burada olan gizli akıl bütün argümanlarını devreye sokuyor. Arzuları, beni hedefe koydular, 'Sayın başkan görevini bıraksın, çekilsin, gitsin artık diye."

TOPBAŞ GEZİ'NİN DÜŞMANI

Topbaş, 2013 yılında Taksim Gezi Parkı'nda başlayıp tüm yurda yayılan Haziran Direnişi hakkında "senaryo" açıklaması yapmıştı. Gezi Direnişi'nin, Şubat ayında bazı kişiler tarafından düzenlenen toplantılar sonunda gerçekleşen bir senaryo olduğunu belirten Topbaş, ellerinde bazı deliller olduğunu iddia etmişti. Ancak o deliller, tıpkı Kabataş yalanında olduğu gibi hiçbir zaman ortaya çıkmadı.

Topbaş, Gezi Direnişi'nin "görünenin aksine farklı amaçlarla" yapıldığını öne sürerek, "Ama zannediyorum içinde siyasilerden de birkaç kişi olabilir. Detayını tam olarak söyleyemeyeceğim. İçinde yerli bir takım insanlar var. İstihbarat bunları biliyor. Bize de ulaşan bilgiler var. Gelen bilgileri biz yetkililere aktarıyoruz" gibi gerçeği yansıtmayan açıklamalarla Gezi Direnişi'ni hedef göstermeye çalışmıştı.

TOPBAŞ'A HATTAT HOLDİNG KIYAĞI

Hattat Holding'in mühürlenen “Diamond of İstanbul” projesinin yeniden başlaması için İBB’ye bağışladığı 18 arsanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın Büyükçekmece’deki villasına komşu çıkmasının ardından Topbaş için bölgede imar plan notlarının değiştiği ortaya çıkmıştı. Villaların inşaatından hemen önce imar planına bir not eklenerek arsadaki villalar çoğaltıldığı öğrenilmişti.

İBB’ye devredilen arsalar arasında 3 yer Topbaş’ın villasının arka konumunda yer alıyor. Arsaların 2’si konut alanı olarak 1’i ise turizm alanı olarak görünüyor. Bu 3 arsa Hattat’ın aldığı 2 yerin yanında ise sağlık tesisi ve belediye hizmet alanı görünüyor.

VETOLU İMAR DOSYALARI

Kadir Topbaş'ın istifasının perde arkasında ise, kendisinin veto ettiği 5 imar dosyasının İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edilmesi yer alıyor. Topbaş'ın veto ettiği dosyalar ise şu şekilde :

1) Pendik'te bulunan Çiftlik Kent Arsa ve Konut Yapı Kooperatifi'ne ait yapılaşmış tarla ve özel orman vasıflı arazilerin bir kısmı park, köy meydanı ve ibadet alanı olarak ayrılmıştı. Mağdur olanların yapmış olduğu itirazların bir kısmı ise İBB Meclisi tarafından Temmuz ayında kabul edilmişti.

2) Beşiktaş Ortaköy'deki bin 641 metrekare büyüklüğünde olan arazi ile ilgili: Söz konusu imar değişikliği ile arazinin inşaat hakkı yaklaşık 500 metrekare arttırılmıştı.

3)  Kartal Soğanlık Mahallesi'nde 2 bin 400 metrekarelik park alanının ticaret ve konut alanına alınmasıyla ilgili: Söz konusu imar değişikliğine İBB'nin Yeşil Alan ve Tesisler Müdürlüğü ile Ulaşım Planlama Müdürlüğü karşı çıkmasına karşın, İBB Meclisi AKP'li meclis üyelerinin oylarıyla talebi kabul etmişti.

4)  Sarıyer Zekeriyaköy'deki anaokulu yapılmak üzere ayrılmış olan yaklaşık bin metrekarelik parselin konut alanına alınmasıyla ilgili: İBB Meclisi'nin anaokulu alanının konut alanına alınmasını da veto etti.

5) Bayrampaşa Orta Mahalle' deki parselde toplam 5 bin 500 metrekarelik parsellerde yapılan fonksiyon değişikliği ile kamusal sağlık tesis alanı iptal edilmiş, bunun yerine özel sağlık tesis alanı planlara işlenmişti.