AKP'nin 'paralel baro' teklifinin ilk iki maddesi Genel Kurul'da kabul edildi

AKP'nin 'paralel baro' teklifinin ilk iki maddesi Genel Kurul'da kabul edildi

Avukatların tüm itirazlarına rağmen, 'paralel baro' teklifi TBMM Genel Kurulu’nda dün görüşülmeye başlandı.

AKP'nin ve iktidar ortağı MHP'nin Avukatlık Kanunu ve baroların yapısını hedef alan 28 maddelik 'çoklu baro' teklifi,  Adalet Komisyonu’nda dört gün süren müzakereler sonucu geçtiğimiz pazartesi sabaha karşı kabul edildi.

Teklif, dün (8  Temmuz) jet hızıyla TBMM Genel Kurulu’na getirildi. Görüşmelerin yapılacağı birleşimin başında muhalefet usül konusunda Anayasa'ya aykırılık itirazları yaparken, teklifin Adalet Komisyonu'na geri gönderilmesi talep edildi. Meclis Başkanığı ise oylama talebini reddetti. 

Teklifin tümü hakkındaki görüşmeler başladı.

'BAROLAR SİYASALLAŞACAK'

Teklifin tümü hakkında söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, "Teklif ile 2 bin avukatın bir araya gelmesiyle oluşacak her baro, belirli bir siyasal kampa dahil olacaktır. Ya da belirli ideolojik saiklerle hareket edecektir. Bu değişiklikle birlikte siyasallaşmış ve kamplaşmış yargı kurumu içinde bağımsız kalmayı başarabilmiş barolar da aynı çukurun içine sürüklenmektedir." dedi.

Müstakil ve siyasallaşmış baroların anayasaya aykırı olduğunu söyleyen Dervişoğlu, "Siyasilerin müdahil olduğu, bir telefon ile hukuka aykırı tutuklamaların yapıldığı, hukuka aykırı tahliyelerin gerçekleştiği, sokaktaki vatandaşın artık yargı erkine güven duymadığı, Türk adalet sistemi mevcut. Siyasallaşmış barolar, bu sistemde hakimlerin karar alma mekanizmalarını etkileyecek ve hakkaniyete uygun hüküm vermelerine engel olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

'BAROLAR HALA ANAYASA VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNDUĞU İÇİN HEDEF ALINIYOR'

Baroların, "hukukun siyasetini" yaptığını dile getiren HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, iktidarın, kendisine bağlı yeni barolar kuracağını söyledi.

Beştaş, "İktidar 'Ben İstanbul, Ankara ve İzmir barosunda yönetimi ele geçiremiyorum, orada benden değil hak ve özgürlüklerden yana olanlar kazanıyor.' diyor. Delege sistemi değiştirilerek, Feyzioğlu ya devam ettirilecek ya da yeni Feyzioğlu bulunacak." dedi.

Çoklu baro sistemiyle yargının "her alandaki ayrımcı yaklaşımını avukata göre de yapacağını" öne süren Beştaş, "Barolar bağımsız olmalıdır. İktidar partisine sesleniyorum: Yol yakınken bu teklife 'evet' demeyin." diye konuştu.

BU TEKLİF KANUNLAŞIRSA BU TARİHE DE ADALETE DE İHANETTİR'

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, bir ilde bir baro olması gerektiğini ifade ederek, "Çünkü kamu tüzel kişisi bölünmez. Anayasaya açıkça aykırı. O zaman İstanbul'da bazı televizyon sahipleri bir araya gelsin kendi RTÜK'lerini kursun. Avukatların serbestçe, güçlü şekilde görevini yapabilmesi için bağımsız ve güçlü bir baroya üye olması gerekir. Baroları bölerseniz savunmayı alçaltırsınız. Bu teklif kanunlaşırsa bu tarihe de adalete de ihanettir." değerlendirmesinde bulundu.

Baroların bölünmesiyle meslek etiğinin yok olacağını öne süren Erkek, baroların, tarihi boyunca devlete, idareye karşı vatandaşı koruduğunu anlattı.

Erkek, vatandaşın, mahkemelerde kamu gücünden korkmayacak, kendini serbestçe temsil edecek avukatlar istediğini kaydederek, "Güçlü avukat, güçlü baroyla olur ama iktidarınızın bağımsız, güçlü yapılara karşı sorunu var. Bağımsız yargı, bağımsız baro, bağımsız Merkez Bankası, bağımsız RTÜK, TÜİK istemiyorsunuz. Onun için bağımsızlığı ve özgürlüğü zedeliyorsunuz. Çoklu baro vatandaşa yapılan bir kötülük olacak. Barolar asla siyaset yapmıyor, barolar insan hakları ve hukukun üstünlüğü mücadelesi yapıyor." diye konuştu.

Teklifin tümü hakkında yapılan görüşmelerin ardından maddelerin görüşülmesine geçildi. 28 maddeden oluşan teklifin, 1-12. maddeleri üzerine Genel Kurul görüşmeleri sürüyor.

AKP’Lİ ÖZKAN, TEKLİFİN ANAYASA’YA AYKIRI OLMADIĞINI İDDİA ETTİ

AKP Grup Başkanvekili Cahit Ökan, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada yasa teklifinin Anayasa’ya aykırı olmadığını iddia ederek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin örgütlenme özgürlüğü olduğunu savundu.

Özkan, yasa teklifinin avukatların ihtiyaçlarını gözeterek MHP'li vekillerle birlikte kılı kırk yararak hazırlandığını iddia etti.

Baroları bölecek olan bu tasarının bir “reform” olduğunu iddia eden Özkan, isim vermediği bir baro başkanı için "Selim Kiraz’ın katillerini paylaştığını" ifade etti ve “Baro başkanları ayrılıkçı açıklamardan vazgeçerek üyelerini kucaklasın. O halde 2 bin avukat bir araya gelip baro kurmaz” sözlerini sarf etti.

[ih2]

İKİ MADDE KABUL EDİLDİ

Meclis Genel Kurulu'nda teklifin ilk iki maddesi oylanarak kabul edildi.

O maddeler şöyle:

MADDE 1 - 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yer barosu” ibaresi “baro” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2 - 1136 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin birinci fıkrasına “dahildir.)” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve staj yaptığı baroya kayıtlı” ibaresi eklenmiştir.

Birleşim, saat 14.00'ye yeniden toplanmak üzere sonlandırıldı.