AKP'nin Meclis'teki ilk gündemi 'sansür yasası'

AKP'nin Meclis'teki ilk gündemi 'sansür yasası'

"Dezenformasyonla mücadele" iddiasıyla hazırlanan teklif, AKP'nin ilk gündemi olacak.

AKP'li Mahir Ünal, yeni yasama döneminde Meclis'teki ilk gündemlerinin "sansür yasası" olacağını açıkladı.

Seçimlere birkaç aylık süre kalırken, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun yeni yasama yılındaki takvimine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Ünal, 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılında ilk gündemin kamuoyunda "sansür yasası" olarak bilinen ve dezenformasyonla mücadele iddiasıyla hazırlanan yasa olacağını söyledi. "Temmuz ayı içerisinde kamuoyunda 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası' olarak bilinen 'Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni ekim ayına ertelediğimizi ifade etmiştik. Bu ertelemeyi de muhalefetle, diğer gruplarla yaptığımız istişarelerle gerçekleştirmiştik" diyen Ünal, Meclis açıldığından ilk gündemin bu yasa olacağını kaydetti.

AKP'NİN DİĞER GÜNDEMLERİ

DHA'nın haberine göre AKP'li Ünal, ardından yapacakları çalışmaları da "Sonra Endüstri Bölgeler Kanun Teklifi var. Yurt dışında bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının görev sürelerinin uzatılmasına dair tezkereler var. Yani, Mali, Orta Afrika, Lübnan, Azerbaycan tezkereleri var. Yine 9 Ekim’e kadar seçiminin yapılması gereken Anayasa Mahkemesi’ne bir üye seçimi var. Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na bir üye seçimi ile RTÜK üye seçimi var. Bir de üzerinde çalıştığımız bir torba yasası teklifi var" diyerek anlattı.

Ünal, Meclis'te Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2023 Mali Yılı Bütçe görüşmeleri başlamadan bu düzenlemeleri Genel Kurul’dan geçirmeyi planladıklarını söyledi.

'SANSÜR YASASI' ERTELENDİ, BİK DEVREYE GİRDİ

AKP tarafından "dezenformasyonla mücadele" iddiasıyla hazırlanan yasa; gazetecilerin, yurttaşların, meslek örgütlerinin ve birçok demokratik kitle örgütünün tepkisiyle karşılanmıştı. Kamuoyunda oluşan tepkinin ardından yasa teklifi, önümüzdeki döneme ertelenmişti. 

Söz konusu teklif ertelense de Meclis'in tatilde olduğu dönemde Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü'nün "basın ahlak esaslarına dair genel kurul kararı" 6 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlandı. Yoruma açık ve soyut ifadelerin kullanıldığı bu kararda, "muhalif" olarak adlandırılan basın kuruluşlarına ilişkin sansür düzenlemeleri yer aldı.

MHP'NİN İLK GÜNDEMİ İSE ANKET ŞİRKETLERİNE CEZA

Kamuoyu araştırmalarında AKP ve MHP oylarında yaşanan düşüş görülürken, MHP de daha önce Meclis'e sunduğu "anket şirketlerine ceza" içeren teklifini yeniden gündemine almıştı.

MHP'li isimlerin, daha önce Meclis'e sunduğu ve anket 5 yıla kadar hapis cezası öngörülen teklifi Genel Kurul'a getirmek istediği kaydedilmişti.