AKP'nin ertelenen toplantıları bugün yapılacak: Gündemde İstanbul Sözleşmesi var

AKP'nin ertelenen toplantıları bugün yapılacak: Gündemde İstanbul Sözleşmesi var

Ertelenen AKP MKYK ve MYK toplantıları AKP içinde bölünmeye yol açan İstanbul Sözleşmesi ana gündemiyle bugün yapılacak.

AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ile Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) geçen hafta ertelenen toplantıları bugün AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak. Toplantıların en öne çıkan gündemi tartışmaların odağındaki İstanbul Sözleşmesi olacakken, AKP’nin bu ay sonu başlayacak olan kongre süreçleri de gündem edilecek.

İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili AKP içindeki bölünmüşlük görüntüsünden rahatsız olduğu kulislere yansıyan Erdoğan, son olarak partinin kuruluş yıl dönümü törenindeki konuşmasında da bu doğrultuda mesajlar vermişti. AKP içerisinde azınlıkta kalan bir grup ise, kabul edildiği haliyle sözleşmeye sahip çıkılması gerektiğini savunuyor.

MYK’de İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili son kararın verileceği de kulislerde konuşulan bir başka söylem. Erdoğan’ın, ABD Başkan adayı Joe Biden’ın sekiz ay önce söylediği sözlerini de MKYK toplantısında değerlendirebileceği ifade ediliyor.

JOE BIDEN NE DEMİŞTİ?

ABD’de Demokratların Başkan Adayı Joe Biden’ın Türkiye ve AKP yönetimi hakkında yaptığı 2 dakikalık konuşma önceki günlerde yeniden gündeme getirilmişti. Ocak 2020’de New York Times gazetesini ziyaret eden, o dönemki aday adayı Biden’ın sözleri bir gün sonra hem yazılı hem de görüntülü olarak yayımlanmıştı. Biden, iki dakikalık bu konuşmasında Trump’ın Suriye meselesinde “Erdoğan’a boyun eğdiğini”, Kürtlerle ilgili Erdoğan’a “taviz vermeyeceğini” söylemişti.

Trump’tan önceki ABD Başkanı Barack Obama’nın yardımcılığını yaptığı dönemdeki gibi, “Türkiye muhalefetiyle bağlantı kurup Erdoğan’ın seçimleri kaybetmesi için farklı bir yaklaşım sergilemek istediğini” vurgulayan Biden, iktidar değişikliğinin “darbe değil seçimle olması gerektiğini” iddia etmişti. Biden, “parlamentoya katılmak isteyen Kürtleri siyasi sürece entegre edecek bir tavır ortaya konması gerektiğini” öne sürmüş ve Erdoğan’ın “bedel ödemesi gerektiğini”, silah satışı konusunun da masaya yatırılabileceğini ifade etmişti.