AKP'nin 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' olacak dediği Yassıada rant adası oldu

AKP'nin 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' olacak dediği Yassıada rant adası oldu

AKP'nin 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' projesiyle imara açılan Yassıada'nın sit alanı olması gerekirken, inşaat rantına açılan adada bin 200 kişilik caminin yanında otel, bungalov ve restoran inşaatları yer alıyor.

AKP'nin 2013 yılında başlattığı 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' projesiyle imara açılan Yassıada, sit alanı olması gerekirken, inşaat şantiyesine döndü. İnşaat rantının had safhada olduğu adada bin 200 kişilik caminin yanında otel, bungalov ve restoran inşaatları yer alıyor.

Adnan Menderes ve dönemin bazı bakanlarının 27 Mayıs darbesi sonrasında yargılandığı ve idamlarından önce hapis yattıkları ada olarak hafızalara kazınan Yassıada, aslında 4'üncü yüzyıldan itibaren sürgün yeri olarak kullanılıyordu.

Tarihi belgelere göre üzerinde kilise ve bir manastırın inşa edildiği adanın, 1947 yılına kadar birkaç sahibi de oldu. 1947 yılında Deniz Kuvvetleri tarafından satın alınan ada 1952 yılında bu kez eğitim hizmetlerine açıldı.

'İMARA AÇILAN ADA DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLERDEN ÇOK RANT ANITI OLACAK'

27 Mayıs 1960 darbesinin ardından adada kurulan mahkemede Demokrat Partililer yargılandı. 1993 yılına gelindiğinde İstanbul Su Ürünleri Fakültesi Enstitüsü'nü adaya taşısa da 1995 yılında terk etti. O tarihten 2015'de başlayan inşaatlara kadar terk edilen Yassıada, 'sit alanı' demeden verilen imar izinleriyle beton bir duvara dönüşmüş durumda.

27 Mayıs darbesi sonrasında Adnan Menderes ve bazı bakanların yargılandığı ve idamlarından önce hapis yattıkları Yassıada, ilk olarak AKP'nin 2013 yılında başlattığı 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' projesiyle imara açıldı. 14 Mayıs 2015 yılındaki temel atma törenin ardından gemilerle adaya getirilen iş makineleriyle aralıksız kazılan Yassıada sit alanı olması gerekirken, otel, bungalov ve restoran inşaatlarıyla doldu.

Yeni yayınlanan fotoğraflarda inşaat rantının daha rahat anlaşıldığı adada bin 200 kişilik caminin yanında otel, bungalov ve restoran inşaatları yer alıyor.

Yassıada'nın geçmişini tamamen yok eden projede betondan başka bir şey yok.

PROJENİN SAVUNUCUSU ERDOĞAN’IN ADAYI 27 MAYISTA ZİYARET ETMESİ BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, 27 Mayıs’ta 'Demokrasi ve Özgürlük Adası' olarak yeniden inşa edilen Yassıada’yı ziyaret etmesi bekleniyor.

Dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam edildiği Yassıada’da yapımı devam eden inşaatları inceleyerek çalışmalar konusunda bilgi alacağı belirtiliyor. (DHA)

DAHA FAZLA