AKP'nin 'çoklu baro' teklifinin Meclis görüşmeleri 2 Temmuz'da başlayacak

AKP'nin 'çoklu baro' teklifinin Meclis görüşmeleri 2 Temmuz'da başlayacak

Teklife ilişkin açıklamalarda bulunan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, İstanbul, Ankara ve İzmir Barosu'nu hedef aldıklarını açıkça belirtti.

AKP, Avukatlık Kanunu'nu değiştirmek ve baroların yapısına dönük müdahale ederek savunmayı etkisiz kılmak üzere hazırladığı “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”’ni Meclis Başkanlığı’na sundu.

Çoklu baro teklifine ilişkin açıklamalarda bulunan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, “28 maddeden oluşan teklifi Meclis Başkanlığı’na sunduk. Baro oluşmasında 2 bin sayısını çok önemsiyoruz” dedi.

İSTANBUL, ANKARA, İZMİR VURGUSU

Özkan, şu açıklamalarda bulundu:

“İstanbul, Ankara ve İzmir barolarında sandığa tevecülün yüzde 40 oranında azalması ve toplam avukatların ilgili barolarda yüzde 20’sinin oyunu almak suretiyle baroların yapısının bu oyla belirlendiği görülmektedir.”

Her baronun Türkiye Barolar Birliği’nde (TTB) üç delege ve bir başkanla temsil edileceğini söyleyen Özkan, “Üye sayısı hızla artan ve üye-baro ilişkisinin tamamen ortadan kalktığı İstanbul, Ankara ve İzmir’de üye sayısı 5 binden fazla olan barolarda 2 bin avukat bir araya gelmek suretiyle ikinci, üçüncü bir baro kurabilsin. 2 bin çok önemli bir sayı. Bunun sadece ideolojiyle olmayacağı, anayasada ve yasada belirtilen usuller çerçevesinde bir araya gelebilecekleri akılda tutulması gerekmektedir. Anadolu, Trakya, üç büyük burada temsilde adalet anlayışıyla yeni bir düzenleme getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞMELER 2 TEMMUZ'DA BAŞLAYACAK

AKP'nin sunduğu teklifin TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeleri 2 Temmuz'da başlayacak.